Džaferović: Dobili smo snažnu podršku, na nama je…

Vijesti 30. jan 201912:15 > 12:20
N1

Ono što se jučer moglo vidjeti na samom početku i tokom sastanka s gospođom Mogherini, danas je samo i potvrđeno - postoji snažna opredijeljenost institucija EU za ubrzan put Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u Evropskoj uniji, rekao je danas nakon sastanaka u Briselu Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda.

Potom je govorio i o temama današnjih razgovora sa Johannesom Hahnom, a potom i sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

‘Od specifičnih pitanja, tu je formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini i članstvo u NATO savezu. Oba pitanja, ja sam o tome govorio, tiču se vladavine prava. Pitanje koje je za mene posebno značajno bilo je regionalna politika i rješavanje otvorenih pitanja koje Bosna i Hercegovina ima sa susjedima. Ono što treba da prakticiramo, je da, gdje god nemamo saglasnost, da se primjenjuje međunarodno pravo. Dobili smo snažnu podršku kao članovi Predsjedništva, na nama je da pokrenemo sve ove procese o kojima sam govorio”, rekao je Džaferović danas u Briselu.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je nakon sastanka da je njegov utisak pozitivan, poručivši da se pitanje izmjena izbornog zakona mora rješavati u BiH.

Opširnije na OVOM linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.