SDA imenovao kandidate za ministre u SBŽ-u i utvrdio listu za Dom naroda

Vijesti 30. jan 201913:20 > 13:24
N1

Županijski odbor SDA kandidirao je dosadašnjeg premijera Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahira Lendu za mandatara za sastav nove županijske vlade te je imenovao kandidate za tri ministarske pozicije, kao i kandidate za Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

”Dosadašnji ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić ponovno je kandidat za tu poziciju, dok je kandidat za ministra prostornog uređenja, građenja zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović, a Nisvet Hrnjić za ministra gospodarstva”, kazao je predsjednik Županijskog odbor SDA Asim Mekić.

Preostala četiri ministarska mjesta u Vladi SBŽ-a popunit će stranke okupljene oko HDZ-a BiH, a ta koalicija predložit će i ministra iz reda srpskog naroda, koji će biti imenovan uz suglasnost SDA.

Županijski odbora SDA utvrdio je i listu kandidata te stranke za Dom naroda Federacije BiH te očekuje da to uradi i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

”Što se nas tiče, nema nikakvih smetnji da konstituirajuća sjednica Skupštine bude održana već u petak, kako bismo izabrali delegate u Domu naroda. Kada je u pitanju nova vlada, to bi moglo potrajati petnaestak dana jer postoje procedure koje moramo ispoštovati”, kazao je Mekić.

Na upit o eventualno trećem koalicijskom partneru u županijskoj vlasti, Mekić je rekao da se formiranju vlasti nije pristupilo ishitreno te da SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju kapacitet formirati vladu, odnosno da imaju dvotrećinsku većinu u Skupštini SBŽ-a i bez trećeg partnera.

”Iz centrala naših stranaka dobili smo zeleno svjetlo da idemo u ovom pravcu i radimo ono što su nam rekli. S obzirom na to da nije došlo do neke koalicije koja će se provlačiti od državnog, prema federalnom i kantonalnom nivou, išli smo na to da skupimo dvotrećinsku većinu i da napravimo novu vladu”, dodao je Mekić.

Na listopadskim izborima od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBŽ-a, SDA je osvojila deset mandata, a isti broj mandata ima i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

SDP BiH osvojio je pet mandata, DF i SBB po dva, a zastupnika imat će Nezavisni blok.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.