BiH pristupa Ugovoru o svemiru, a još ništa od obnove sarajevske opservatorije

Vijesti 30. jan 201917:12 > 19:37
N1

Vijeća ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je jednoglasno Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obevaza za ov godinu. Predloženi budžet je veći za 16 miliona od uobičajenog budžetkog okvira. Državni ministri su podržali i pristupanje naše zemlje Ugovoru o svemiru, koja omogućuje saradnju BiH sa drugim zemljama u istraživanju svemira, Mjeseca i drugih nebeskih tijela.

Nacrt budžeta institucija i pristupanje naše zemlje Ugovoru o svemiru – tačke su dnevnog reda Vijeća ministara koje su izazvale najveću pažnju javnosti.

Ministar financija, Vjekoslav Bevanda, saopštio je da su državni ministri jednoglasno usvojili Nacrt budžeta institucija u iznosu od 966 miliona maraka. Tom iznosu treba dodati još 826 miliona maraka, kolike su obaveze za izmirenje vanjskog duga. Okvirni budžet institucija povećan je prvi put u nekoliko godina za 16 miliona maraka.Više novca u državnoj blagajni, kaže ministar, namijenjeno je za povećanje plata pripadnicima policijskih agencija. I ne samo to.

“I povećanje toplog obroka za dvije marke zaposlenicima u institucijama BiH, izuzev izabranih i imenovanih dužnosnika”, kazao je Bevanda.

Usvojeni Nacrt budžeta bit će upućen Predsjedništvu, kao formalnom predlagaču, koji će dokument vratiti u parlamentarnu proceduru.

Na dnevnom redu Vijeća ministara našla se i jedna neuobičajena tačka, a to je Nacrt osnova za pristupanje BiH Ugovoru o načelnim istraživanja i korištenja svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela.

Ministri su prihvatili pristupanje naše zemlje Ugovoru koji se smatra svojevrsnim ustavom svemira.

Prihvatanjem ovog ugovora, Bosna i Hercegovina iskazuje spremnost na saradnju s drugim zemljama potpisnicama. Istovremeno, će biti stvoreni uvjeti da mladi naučnici iz BiH učestvuju na simpozijima koje organizira UN.

“Ratifikacijom ovog ugovora BiH otvara mogućnost za podnošenje zahtjeva za članstvo u Odboru za mirno korištenje svemira (COPUOS).  Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odobravanja”, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Astronom, Muhamed Muminović, iz Astronomskog društva “Orion” smatra da BiH svakako treba pristupiti ovakvom međunarodnom ugovoru, ali da su se nadležni prethodno trebali posvetiti obnovi sarajevske opservatorije, jedine u BiH.

“BiH nema nikakav svemirski program, niti će slati išta. Hrvatska planira satelite i Slovenija. Ja se bojim da je njih neko natjerao da to urade, ili su to stvari oko kojih se svi mogu dogovoriti, a za one stvari koje su za BiH važnije, oni bježe od tih tema. Ova se tema “ubila” za njih. Mjesec, zvijezde”, kazao je Muminović.

Ugovor o svemiru, koji je prihvatila i Bosna i Hercegovina, usvojen je u Generalnoj skupštini UN-a 1966. godine. Ugovorom je precizirano da “Svemir, Mjesec i druga nebeska tijela trebaju se iskorištavati u interesu svih država, bez obzira na njihov ekonomski i znanstveni razvoj”. Također – “Svemir, Mjesec i druga nebeska tijela ne mogu biti prisvojena proširenjem suvereniteta država”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.