Šta ako Ustavni sud proglasi Budžet Kantona Sarajevo neustavnim?

Vijesti 30. jan 201917:18 > 19:38
N1

Budžet Kantona Sarajevo iznosi gotovo milijardu maraka. Neuporedivo više nego budžeti ostalih kantona, i gotovo u jednakoj mjeri kao i državni budžet. No, premijer Kantona Edin Forto i dalje ga ne može nazvati razvojnim.

“Osnovne pretpostavke prihoda su iste kao u Nacrtu, obim je manje više isti, jedino smo napravili iskorak za boračku populaciju gdje smo povećali za 920 hiljada maraka po zahtjevima koordinacije udruženja boračkih organizacija i povećali smo kulturu i sport”, kazao je Forto.

U odnosu na prethodnu godinu, povećana su izdvajanja i za određene stavke iz oblasti obrazovanja.

“Mi smo izdvojili skoro milion i 800 hiljada maraka za djecu s teškoćama u razvoju i prvi put smo otvorili stavku i izdvojili 70 hiljada za talentiranu djecu”, pojasnila je Zineta Bogunić, ministrica obrazovanja KS.

No, došlo je i do određenih rezova.

“Rezovi su bili tamo gdje smo procijenili da ima stranačkih interesa, prije svega u ZOI-u gdje je imao dva miliona i 900 hiljada novih sredstava, nismo našli nijedan adekvatan projekat u Ministarstvu privrede kojim bi oni aplicirali za ta sredstva znači tek onako su ZOI-u dali 2 miliona i 900 hiljada”, kazao je Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine.

Inače Prijedlog budžeta, tvrde iz Vlade, znatno se ne razlikuje od Nacrta. A taj dokument je ranije pripremila Vlada na čelu s SDA-ovim Ademom Zoljem. No, u aktuelnom Klubu SDA nezadovoljni su izmjenama i činjenicom da nijedan njihov amandman nije usvojen.

“Sigurnost građana u KS možete vidjeti da su neke pozicije umanjenje. Kazali smo nekoliko stvari oko unapređenja kvalitete zraka u Sarajevu, većina naših amandmana išla je u pravcu utopljavanja ustanova, subvencija gasa, odnosno gasnih priključaka. Eto u Prijedlogu budžeta ta je stavka smanjena”, istakao je Mirza Čelik, Klub SDA.

Zbog hitnosti procedure u kojoj je donesen Nacrt budžeta – u ime zastupnika SDA, federalni premijer Fadil Novalić podnio je pred Ustavnim sudom Federacije apelaciju kojom osporava proceduru. Burno su reagovale vladajuće stranke – nazivajući potez osvetom SDA koja je u opoziciji. SDA odgovara:

“Ne znam zbog čega tolika panika ako je sve u redu ako su donijeli sve u skladu s Zakonom, ne ovdje se vrši zamjena teza mi smo uradili mimo Zakona, mimo Ustava, a evo vidite kakav je ovaj Klub SDA oni su tražili ocjenu ustavnosti. Mislim da je to neprincipijelno”, kazao je Aljoša Čampara, Klub SDA.

A hitnost procedure u kojoj je usvajan Nacrt pozicija obrazlaže time što bi oko 2.000 zaposlenika Univerziteta u Sarajevu ostalo bez februarske plate. Tek nedavno su ušli pod okrilje trezora, a nisu u međuvremenu obuhvaćeni privremenim finansiranjem. No, šta ako Ustavni sud odluči da je budžet neustavan, ministrica pravde Lejla Brčić pojašnjava:

“U stvarnom životu to bi moglo značiti blokiranje određenih procesa, stopiranje plaća prema svima koji se finansiraju s budžeta a to je trenutno preko 11 hiljada osoba. Ali nIje ni to nešto što je neotklonjivo. To je jedna situacija koja bi mogla suspendovati primjenu budžeta na mjesec dana dok se po proceduri ne usvoji novi”.

I jedna i druga strana će tvrde ispoštovati odluku Ustavnog suda kakva god ona da bude.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.