Poruka Zaeva Bošnjacima: Ko je većina mora pokazati velikodušnost

Vijesti 30. jan 201917:17 > 20:47
N1

U Pressingu N1 televizije, Zoran Zaev, makedonski premijer i predsjednik Socijaldemokratskog saveza je govorio i o Bosni i Hercegovini. Poručio je narodima u Bosni i Hercegovini da se brinu jedni o drugima. Za njega građanska država ne znači vladavinu jednog naroda, već vladavinu građana. Za svoj cilj je istakao "život u Makedoniji". Otkrio je i kada će posjetiti bosanskohercegovačku prijestolnicu.

Zaev je tokom gostovanja u Pressingu na N1 imao poruku za narode u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na bošnjački narod.

“Kažu da su Hrvati negdje između 11 i 15 posto. Srbi da su oko 30 posto. Bošnjaci negdje oko 55 posto. Onaj ko je većina mora pokazati velikodušnost i poštovanje manjine. Zato što je to demokratska vrijednost. Zajednice koje su većina se moraju truditi da svi imaju u zemlji ista prava i obaveze, ali ne samo da se Srbi bore za svoju zajednicu, već i da se Bošnjaci bore za Srbe i Hrvate. Ali i obrnuto. Samo tada stižu efekti”, naglasio je makedonski premijer.

Prema njegovim riječima, sve stavke Ohridskog sporazuma su ostvarene i da Makedonija može postati građanska država.

Za N1 je komentarisao i mišljenje da bi građanska Bosna i Hercegovina bila unitarna država kojom će vladati Bošnjaci kazavši:

“Ma vladat će građani. Predsjednik Parlamenta u Makedoniji je Albanac. Šta fali Makedoniji? Ako je dobar da radi za svaki narod, ne interesuje me je li Makedonac, Albanac, Bošnjak, Srbin ili Rom. Neka bude dobar, neka bude čovjek, neka bude dobar svima. Zašto se boje unitarnosti? Pa svi želimo dati suverenitet Evropskoj uniji. To činimo zbog bolje budućnosti naše zemlje”.

Na činjenicu da u Bosni i Hercegovini ne izostaje isključiva politička retorika, čelnik makedonske Vlade i Socijaldemokratskog saveza je poručio:

“To je politika 19. stoljeća. Mi živimo u 21. stoljeću. Ja u Makedoniji želim postići jedan cilj, a taj cilj se zove život ovdje u Makedoniji. Dok se udaramo u prsa koliki smo Makedonci ili Bošnjaci, izgubili smo svoj narod. Narod odlazi i teško se vraća. Narod je motorna sila i generator razvoja svake zemlje”.

Kao svoj cilj je istakao da prosječna plata u privatnom i javnom sektoru bude 500 eura. Svjestan je da trenutne pozitivne okolnosti ne znači da će tako biti u bližoj ili daljoj budućnosti.

Tvrdi da nakon što je Parlament Grčke prihvatio sporazum kojim se mijenja ime Makedonije u Sjeverna Makedonija, četiri kompanije su odlučile investirati u Makedoniji.

“Mi smo isti narod”

10. februara je naveo kao dan kada će se desiti njegova sljedeća posjeta Bosni i Hercegovini kada će biti gost sa svojom suprugom EYOF-a.

Otkrio je zašto voli Bosnu i Hercegovinu.

“Zato što smo bili blizak narod u bivšoj Jugoslaviji. To znači i sa Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. Sarajevo volim kao grad od Zimskih olimpijskih igara kada sam imao deset godina. Jednostavno volim. Koristim svaku priliku da posjetim Sarajevo. Mi smo isti narod. Imamo isti mentalitet. Vjerujemo u iste vrijednosti. Imamo iste snove i vjerujem da možemo pomoći jedni drugima. Bošnjaci, Srbi i Hrvati su me mnogo ispoštovali”, kazao je Zoran Zaev u završnici razgovora u Pressingu N1 televizije.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.