Trivić, Marjanović i Bujak u Novom danu

Vijesti 30. jan 201917:31 > 17:31
N1

U sutrašnjem izdanju Novog dana o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini ćemo razgovarati sa Jelenom Trivić, zastupnicom Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, o apelaciji premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fadila Novalića o ocjeni ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo pred Ustavnim sudom Federacije ćemo razgovarati sa Damirom Marjanovićem, zastupnikom Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, dok ćemo o stećcima razgovarati sa Edinom Bujakom.

Zašto je na berzi propala prodaja Rudnik željezne rude Ljubija? Hoće li Rafinerija nafte u Brodu nastaviti sa radom? Kako će u djelo provesti ideju o provjeri diploma ministara, direktora, javnih službenika? O svemu razgovaramo sa ekonomisticom i poslanicom Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Jelenom Trivić.

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine podnio apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo. Iz Stranke demokratske akcije poručili su da su ih Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i Damir Marjanović, zastupnik Naše stranke savjetovali da to učine. Šta ovakva apelacija znači za finansijski sistem Kantona Sarajevo, razgovarat ćemo upravo sa Damirom Marjanovićem.

Aktuelnu političku zbilju u Bosni i Hercegovini i svijetu kroz naslovnice novina komentariše Faruk Kajtaz, urednik Radija Gradska mreža.

Stećci su naši, a ko smo mi? Odgovor na ovo pitanje daje ‘Stećkopedija’ knjiga autora Edina Bujaka – budućeg doktora koji brani prvi doktorat ikada u Bosni i Hercegovini i svijetu iz oblasti arheološke dimenzije stećaka. Minute Novog dana će biti i za one koji žele da prošire svoje znanje o Bosni iz davnog srednjeg vijeka i kamenom blagu po kome je područje stare Bosne jedinstveno u cijelom svijetu.

Bosna i Hercegovina se nalazi na listi 13 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duhana. Rezultati istraživanja pokazuju da skoro polovina odraslog stanovništva pripada kategoriji stalnih pušača. Od toga više od polovinu čine muškarci a trećinu žene. Danas se obilježava dan bez cigareta. U Novom danu govorimo o rizicima i štetnosti pasivnog pušenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.