Kako zaustaviti psihičko i fizičko vršnjačko nasilje?

Vijesti 30. jan 201917:26 > 17:34
N1

U posljednjih sedam dana u Bosni i Hercegovini bilježimo dva slučaja fizičkog nasilja sa tjelesnim povredama djece koja su pomoć tražila u medicinskim ustanovama. U Banjaluci su sedmorica dječaka pretukli petnaestogodišnjaka u školskom dvorištu. U Tesliću su se dvojica dječaka potukla u učionici, zadobili povrede glave i medicinski su zbrinuti u lokalnom domu zdravlja.

Tuču u blizini škole dogovorena je preko Instagrama i to zbog djevojčice. Započeta je u blizini Osnovne škole Ivo Andrić a nastavljena u školskom dvorištu. Tu je prerasla u masovnu tuču u kojoj su učenici ove škole ali i srednjoškolci pretukli petnaestogodišnjaka iz OŠ Miloš Crnjanski.

Dječak koji je u ovom školskom dvorištu zadobio lakše tjelesne povrede u pratnji psihologa je prevezen na UKC gdje mu je ukazana medicinska pomoć. Nije zadržan na bolničkom liječenju i u ponedjeljak se vratio u školu.

U incidentu su učestvovali učenici sedmog, osmog i devetog razreda Ivo Andrić škole i u toku je postupak izricanja disciplinsko-vaspitnih mjera.

“Za tuču, odnosno za izazivanje i učestvovanje u tuči, vladanje je nezadovoljava”, pojasnila je Saška Jovović, pedagog.

Policija je provela istragu i identifikovala sve učesnike. Slijede kazne za djecu i roditelje.

“Sva lica su identifikovana i protiv učesnika će ići prekršaj po članu 12 Zakona o javnom redu i miru a protiv roditelja će ići iz prekršaja član 27 propuštanje roditeljskog staranja”, kazao je Radenko Stakić, PU Banjaluka.

Društvene mreže, udovoljavanje djeci u svemu i iszostajanje reda, rada i discipline u vaspitanju su najveće greške koje roditelji prave, smatra Jovovićka.

“Meni je apsurdno da maloljetno lice ima pristup u bilo koji vid društvene mreže. Ako lijepo tamo stoji da maloljetno lice ne može imati profil roditelj ne mora da pravi profil svome djetetu”. istakla je Jovović.

Djeca su slobodnija kada su van roditeljske kontrole zbog čega nasilno ponašanje i iskazuju u školi ili na ulici.

“Nasilje se najčešće dešava u školama zbog toga što djece najduži dio dana provode u školama, a sa tim su povezana i igrališta i ulice gdje se djeca kreću”, kazala je Dragica Radović, ombudsman za djecu RS.

Bez obzira da li se radi o fizičkom ili psihičkom vršnjačkom nasilju može zaustaviti samo kontinuiranim radom roditelja, pedagoga i psihologa sa djecom, smatraju stručnjaci. Potrebna su jasna i definisana pravila ponašanja, preventivne mjere, ali i sankcije ukoliko je dijete već pogriješilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.