Djeca migranata krenula u školu u Pazariću

N1

Prema podacima UNHCR-a u BiH, prošle godine ušle su 24.000 izbjeglica i migranata. Neki od njih, ovih dana u našoj zemlji, počinju učiti za život. Nakon Bihaća prije dva dana, danas su djeca iz izbjegličkog kampa Ušivak krenula u OŠ u Pazariću.

Nakon sistematskih pregleda i obimne pripreme dvanaest dječaka i djevojčica stiglo je u svoju novu školu – Deveti maj u Pazariću. A onda je uslijedilo upoznavanje.

Djeca migranata u O.Š. 9. Maj u Pazariću pričala su o svojim interesovanjima.

“Volim da igram košarku, da slušam muziku, a kada porastem biću doktor”, kazao je jedan dječak
“Volim pastu i pizzu, moje omiljene životinje su psi, a boja crvena”, dodala je djevojčica.

Prvo pitanje jedne od novih učenica bilo – hoćemo li ići u školu zajedno sa djecom iz Bosne.

“Moram naglasiti da su oni različitog hronološkog uzrasta, što podrazumijeva određeni period prilagodbe i zahtjeva aktivnosti sa naše strane, a u vezi sa obrazovnom procjenom. Kada je riječ o mlađem školskom uzrastu, tu neće biti teškoća vezano za uključivanje odmah direktno u nastavni proces kada je riječ o učenicima prvog razreda”, kazala je Arijana Osmanović Štukan, školski psiholog.

Najveći problem bi mogla biti jezička barijera. No njeno rušenje počelo je već danas, na prvom zajedničkom času. Što novi i stari đaci u ovoj školi nisu mogli objasniti riječima, pokazali su slikom.

“Tu su i prevodioci tako da se mi dobro sporazumjevamo. Drago mi je da su oni veseli, da se osjećaju lijepo kod nas, i da su zadovoljni našim aktivnostima koje mi planiramo da danas uradimo”, kazao je Amel Kuldija, učenik 9. razreda.

A da nastava za nove đake bila što kvalitetnija, a proces uključivanja što kraći brinu se međunarodne organizacije, Ministarstvo obrazovanja, ali i Savjet roditelja.

“Mi kao roditelji, ono što možemo, i što ćemo raditi, da ukoliko se pojavi neka predrasuda je da mi pomognemo našoj djeci da to prevaziđu što je moguće bolje”, istakla je Merima Bečarević, predsjednica Savjeta roditelja.

A na samom ulazu u O.Š. Deveti maj nove đake je dočekala jedna davno napisana poruka, “Ako želite znati šta je zaista jedna država, i kakva je ona, onda nemojte gledati u njen Ustav, gledajte u njen bukvar.” 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.