Zaev u Pressingu: Tri ključna pitanja Zapadnog Balkana

Vijesti 30. jan 201918:47 > 20:54
N1

"Mi na području bivše Jugoslavije smo bratski narodi. Ja to poštujem. Ja sam volio Jugoslaviju i sanjam da budemo svi zajedno. To ćemo biti u Evropskoj uniji", rekao je za N1 u Pressingu makedonski premijer Zoran Zaev.

Da li ste jugonostalgičar?

“Mi na području bivše Jugoslavije smo bratski narodi. Ja to poštujem. Ja sam volio Jugoslaviju i sanjam da budemo svi zajedno. To ćemo biti u Evropskoj uniji”, rekao je za N1.

Upitan da li je jugonostalgičar, odgovorio je:

Ja sam dobro živio. Bili smo svi jednaki. Svi smo se poštovali. Kada odeš na put u Sarajevo ili Begorad, mogao si da spavaš gdje želiš. Niko te ne dira – samo bratstvo i jedinstvo. Imamo jedan život. Nemamo rezervni“.

Odnosi u regiji

Tema razgovora sa Zaevom u Pressingu N1 televizije je bio i prijedlog Hašima Tačija, predsjednika Kosova da se razmjenom teritorija sa Srbijom osigura trajni mir.

Naš zvanični stav je da želimo pozitivno rješenje između Beograda i Prištine, ali rješenje koje nudi trajan mir, razvoj i napredak ka Evropskoj uniji. Ne znamo šta oni dogovaraju, samo slušamo. Prošao sam težak proces u pregovorima sa Grčkom. Nije lako predsjedniku Vučiću, kao ni Tačiju. Ohrabrujem ih da nađu rješenje“, naglasio je.

Kao tri ključna pitanja zapadnog Balkana je naveo ime Makedonije, Kosovo i Bosna i Hercegovina, te kazao da vjeruje da će se naći rješenja za ova pitanja.

Dotaknuo se i odnosa Srbijom, pa je tako izrazio tvrdnju da se predsjednik opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, prije bijega u Mađarsku susreo sa Vučićem i Viktorom Orbanom, mađarskim premijerom.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.