Istražitelj MUP-a KS za N1: Uloga građana u otkrivanju kriminala

Vijesti 31. jan 201907:36 > 08:09
N1

Admir Vatreš, istražitelj u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kazao je danas za N1 da je jučerašnja akcija zapljene droge na autoputu A-1 jedna od najvećih koju je ovo Ministarstvo ikada provelo.

On je bio direktan učesnik jučerašnje akcije, a kako je kazao u razgovoru s Ivanom Crnogorac, još uvijek nije vrijeme da se mnogo govori o ovoj akciji jer je predmet i dalje živ.

”Ona spada u jednu od akcija u kojoj je zaplijenjena najveća količina. Neću puno govoriti u ovoj akciji, jer je predmet i dalje živ sve dok ne dobije sudski epilog. Svaka akcija kreće od dobijanja saznanja, mi ta saznanja provjeravamo. Na kraju poduzimamo konkretne akcije”, ispričao je Vatreš.

 Kada se zaplijenjena droga uništava?

”Kada su u pitanju svi oduzeti predmeti, zakon je predvidio šta se radi. Kada je u pitanju droga, dostavlja se na sud, tužilac preduzima mjere i radnje u njegovoj nadležnosti, šalje ih na vještačenje. Nakon sudskog postupka, oni se trebaju deponovati do procesa uništenja”, ispričao je on.

Naglasio je važnost građana u procesu otkrivanja krivičnih djela.

Situacije u kojima građani javljaju su jako česte, i ovom prilikom pozivam građane da nam nastave dostavljati takva saznanja. Sigurno značajan broj krivičnih djela koje mi otkrijemo, krene od toga da nam građani daju informacije”, dodao je on.

Uskoro video kompletnog razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.