Marjanović za N1: O budžetu KS ovise svi građani Sarajeva

Vijesti 31. jan 201908:30 > 08:53
N1

Nekoliko sati jučer je trajala rasprava u Skupštini Kantona Sarajevo o Prijedlogu budžeta za tekuću godinu. Iznosi više od 940 miliona, no opozicija, u prvom redu SDA, negoduje. Nacrt budžeta već je osporen zbog procedure pred Ustavnim sudom Federacije i apelacije koju je podnio premijer FBiH Fadil Novalić. O tome šta se jučer dešavalo, razgovarali smo sa Damirom Marjanovićem, zastupnikom u Skupštini.

Nakon podnošenja apelacije Ustavnom sudu, iz SDA su poručili da su Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS i Damir Marjanović iz Naše stranke savjetovali SDA da to učine. Na pitanje da li su savjetovali SDA da se obrati Ustavnom sudu kako bi se ispitala ustavnost Nacrta budžeta KS, Marjanović je odgovorio: “Čitajući kako su mediji koji su bliski stranci SDA to pisali, ispalo je da smo savjetnici, pa tim povodom ja moram napisati zahtjev za honorar. Svaki savjet se skupo plaća. Šalu na stranu, to je bilo u sklopu skupštinske diskusije. Cijela zavrzlama s budžetom je počela s tim što je SDA povlačila dva puta Nacrt budžeta i na taj način odugovlačila donošenje budžeta“.

Nacrt budžeta nije mijenjan i bio je dva puta u proceduri, i kad ga je SDA poslala u proceduru, Vlada ga je preuzela takvog kakav jeste, procedure su ispoštovane. SDA ima pravo da provjeri to. Ako imate probleme s procedurom, postoji način da se to provjeri“, dodao je.

O tome šta ako Ustavni sud ospori apelaciju, Marjanović je kazao: “Vjerujem da postoje procedure da se Nacrt vrati u proceduru, ali mislim da to neće ništa puno promijeniti. Kolege iz SDA nisu osporavale budžet kao budžet, nego proceduru. Bili su izuzetno kooperativni, ali nijedan njihov zahtjev nije prihvaćen, što je premijer objasnio zbog čega“.

Od budžeta zavisi više od 11 hiljada korisnika u Kantonu Sarajevo.

Prilikom spajanja ove šestorke, skupštinske većine, vodilo se računa oko čega ćemo se okupiti. Na primjer, u oblasti obrazovanja i nauke imate preko 50 mjera i jedna od najbitnijih je sistemsko rješavanje za djecu s posebnim potrebama. U prethodnom budžetu je stajalo 300 hiljada maraka, ali to nije dovoljno da se sistemski ništa riješi i veliki je napor napravio premijer Forto. O budžetu KS ovise svi građani Sarajeva“, istakao je Marjanović gostujući na N1.

Dodao je i kako ima mnogo promjena, te je uloženo novca u naučno-istraživačke projekte, povećala su se izdvajanja i za rekonstrukcije vrtića, pojedinih škola.

Na Skupštini je bilo riječi i o ogromnom novcu kojim raspolaže Zavod zdravstvenog osiguranja, više od 300 miliona godišnje.

Mnogo toga tu treba promijeniti, to je problem koji se vuče zadnjih 20 godina i čini mi se da je bilo netransparentnog trošenja novca. Mislim da će se ova Vlada morati dobro pozabaviti s tim i mislim da ministrica zdravstva i premijer Forto to detaljno analiziraju, jer budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja je tu da bi građani dobili uslugu koju zaslužuju“, komentarisao je.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu danas predstavlja izvještaj za proteklu godinu. Na pitanje kako on cijeni stanje u zdravstvu je kazao: “Problem je u nedostatku strategije, ne samo u oblasti zdravstva. Donosimo puno stvari ad hoc; ponekad vatru gasimo benzinom. Ovaj problem je povezan i sa obrazovanjem, specijalizacijama. Nemojte očekivati da će se to riješiti za četiri godine. Ovaj budžet jeste mali korak, ali u pravom je pravcu“.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook Instagram i UŽIVO na ovom linku.