Amra Babić, Ines Kavalec i Tihomir Dakić u Novom danu na N1

Vijesti 31. jan 201915:37 > 16:18
N1

Jutarnji program N1 televizije i u ovom izdanju donosi pregled aktuelnih tema, uživo smo na nekoliko lokacija, a pratite nas tačno od 7h!

Zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić predstavio je izmjene i dopune zakona kojim se uvodi status roditelja njegovatelja. Inicijativu za donošenje ovog zakona je podnijelo udruženje “Dajte nam šansu”. Neira Dizdarević, zastupnica u Skupštini KS, ponovo je delegirala inicijativu novom sazivu Skupštine KS, vezano za izmjene i dopune postojeće Odluke o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvenih usluga i troškova liječenja na teritoriji Kantona Sarajevo, podnesenu u saradnji s Udruženjem Dajte nam šansu. Mladi zastupnici koji dolaze iz različitih političkih opcija i Ines Kavalec, predsjednica udruženja “Dajte nam šansu” naši su gosti.

Ove sedmice održan je prvi, samoinicijativni radni sastanak šest načelnica iz dva bosanskohercegovačka entieta – načelnica Jezera, Mrkonjić Grada, Kalinovika, Visokog, Novog Goražda i Istočnog Drvara, s ciljem osmišljanja projekata od koristi za lokalne zajednice u kojem djeluju žene političarke. Kako se entitetske političke barijere prevazilaze kada je u pitanju interes građana – odgovara nam jedna od učesnica sastanka, Amra Babić, nezavisna načelnica Visokog.

1. februara 1888. godine Zemaljski muzej u Sarajevevu zvanično je otvorio svoja vrata, odlukom tadašnje Zemaljske vlade, a do danas se razvijao do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Danas, Zemaljski muzej slavi svoj 131. rođendan – a kako je slaviti kulturu, nauku i historiju u zemlji u kojoj je upitan bio opsatanak ovog muzeja, razgovaramo sa Mirsadom Sijarićem, direktorom Zemaljskog muzeja.

Uživo idemo do Banja Luke po pregled naslovnica dnevne štampe, naš gost je Tihomir Dakić iz centra za životnu sredinu.

Novinar Deutsche Welle-a, Mehmed Smajić, uživo iz Bonna donosi pregled aktuelnosti o kojima su mediji sa njemačkog govornog područja izvještavali u protekloj sedmici.

Gledamo i intervju sa Chrisom Gabriel, direktorom novoosnovane kompanije FlyBosnia. Na koje će se to destinacije moći letjeti direktno iz Sarajeva i po kojim cijenama?

Kakve to novine donosi na tržište aviokompanija “Flybosnia”, iza koje stoji investitor Al Shidi grupacije? Razgovor donosi Aida Hadžimusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.