Dodik o inicijativi SDA: Nije u skladu sa Ustavom i ne smije biti upućena

Vijesti 31. jan 201915:47 > 15:52
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, izjavio je danas da najavljena inicijativa Stranke demokratske akcije pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine o preispitivanju naziva Republika Srpska nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i da se ne smije dozvoliti ni da bude upućena.

On je naglasio da Republika Srpska ima negativno iskustvo sa Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine i upozorio da su dvojica od devet sudija bivši potpredsjednici Stranke demokratske akcije.

“Odlučuje se većinom. Većina je pet. Bošnjaci i stranci u tom sudu uvijek su donosili nepravične i nepravne odluke. Zato ne smijemo dozvoliti da dođe do bilo kakvog upućivanja ili razmatranja te inicijative”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naglasio da Republika Srpska nema povjerenja u taj sud.

“Nemamo povjerenja u tu instancu u kojoj sjedi Makedonka kojoj je Ilinden državni praznik, a onda ona dođe u Bosnu i Hercegovinu i digne ruku da 9. januar nije praznik Republike Srpske. Kako vi možete vjerovati takvoj instituciji i takvom postupanju?”, upitao je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je ranije govorio povodom inicijative Stranke demokratske akcije, te ponovo da je to nemoguće i da nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Dodik je upitao da li ima egzaktnijeg primjera rušenja ustavnog poretka od inicijative kojom se traži ukidanje naziva Republika Srpska, koja je po Ustavu Bosne i Hercegovine sastavni dio Bosne i Hercegovine.

On je ocijenio da bi, u slučaju da je Srpska učinila ili rekla nešto slično kao Stranke demokratske akcije, vjerovatno uslijedila serija međunarodnih sastanaka “da se osudi Republika Srpska i njeno antidejtonsko ponašanje”.

“Član jedan stav tri Ustava Bosne i Hercegovine kaže: `Bosna i Hercegovina je sastavljena od Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske` i to piše punim nazivom u članu jedan tog Ustava Bosne i Hercegovine. Zar jednom pravniku da objašnjavate šta je to?”, upitao je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.