Da li će pozitivna atmosfera iz Brisela zasjeniti dosadašnje nesuglasice?

Vijesti 31. jan 201917:46 > 17:56
N1

Iz prve zajedničke zvanične posjete Briselu, tročlano Predsjedništvo vratilo se, prvi put, sa zajedničkim stavom. Formiranje vlasti, dostavljanje odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije i reforme, prioriteti su Bosne i Hercegovine. No, da li će pozitivna atmosfera iz Brisela zasjeniti dosadašnje nesuglasice?

Impresivno je svjedočiti kako su novi članovi Predsjedništva ostavili po strani razlike i nastupili ujedinjeno u prvom zajedničnom susretu sa evropskim zvaničnicima”, na Twitteru je ocijenio šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, Lars-Gunnar Wigemark.

Posjetu Briselu obilježio je jedinstven stav kada je riječ o EU integracijama, ali..

“Mi smo uvjereni da nije dobro da se krećemo putem NATO-a. To je zato što bi NATO, kada bi ušao u BiH, kao i politička organizacija, razgradila dodatno RS. Ne vidim nikakve benefite od toga da mi prihvatimo taj akcioni plan. Ta inicijativa za promjenu naziva RS-a, to je nemoguće. To nije u skladu da Ustavom”, tvrdi Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Da li će uspjeh u Briselu zasjeniti dosadašnje nesuglasice?

“Držim određenu dozu skepse, jer ne razumijem zbog čega bi se stvari fundamentalno promijenite. Uzmite samo jednu stvar, pitanje formiranja vlasti, koje je trenutno blokirano međusobnim ucjenama koje postoje. Čeka se da se vidi ko će prvi popustiti, da vidimo u kom smjeru bi čitava stvar mogla da ide. Da je vlast, funkcionalna vlast, nama važna zarad ispunjenja ciljeva koje pred nas stavlja EU, onda bi formiranje vlasti predstavljalo ozbiljniji proces nego što je to sada slučaj”, smatra Adnan Huskić, politički analitičar.

NATO integracije su kamen spoticanja u BiH. Christopher Hill, američki diplomata i pregovarač tokom Dejtonskih mirovnih pregovora smatra da je budućnost BiH u Alijansi.

“Nema dileme da je BiH integralni dio Evrope. Moramo učiniti mnogo više. Vjerujem da će na kraju uspjeti, ali proces je veoma spor. Smatram da će BiH biti kandidat za NATO. Pogledajmo primjer Makedonije, odnosno Sjeverne Makednijje. NATO ne voli dovoditi zemlju u nevolju. Makedonija je držana izvan NATO-a, jer je imala problem sa Grčkom u vezi sa nazivom zemlje. Slično se može primijeniti na BiH. Problem je riješen i Makedonija ulazi.

Vjerujem da se sličan princip može primijeniti na BiH. Mislim da Srbija nema pravo i kapacitet da zaustavi ulazak BiH u NATO. Bosna i Hercegovina ne treba obraćati pažnju na Srbiju, već na to šta Bosanci i Hercegovci mogu uraditi kako bi zemlja bila bolji kandidat, kako bi bila dio NATO misija. Kada je proširenje NATO-a u pitanju – ukoliko NATO ne napreduje, onda nazaduje. Zato mislim da će BiH biti dio”, kaže Hill.

BiH pretenduje na kandidatski status za EU do novembra, kada ističe mandat Junckerovoj komisiji. Jedan od prvih uslova pred BiH je formiranje vlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.