Izetbegović predstavila rezultate rada, ne plaši se eventualne smjene

Vijesti 31. jan 201918:05 > 18:06
N1

Više od dva sata trajala je konferencija za medije na kojoj su generalna direktorica Kliničkog centra u Sarajevu i šefovi disciplina iznosili podatke o radu Institucije u prethodne dvije godine. Uz same pohvale i pozitivne statističke pokazatelje, direktorica Sebija Izetbegović nije se osvrnula na eventualnu negativnu statistiku jer je, kako tvrdi, nije ni bilo. Ipak, činjenica je da Izvještaj o radu KCUS-a za 2017. prethodno nije prihvaćen u Skupštini Kantona Sarajevo.

Četrdeset sedam hiljada i 900 pregleda, 17.479 operacija, više od 274 hiljade fizikalnih terapija, više od 3 miliona laboratorijskih nalaza, smanjene generalnog duga Kliničkog sa zatečenih gotovo 100 miliona na 20 – nabrajali su direktorica Izetbegović i saradnici. No, bez jasnih statističkih podataka o eventualnim negativnim greškama ljekara, broju pacijenata upućenih drugdje na liječenje, broju preminulih tokom i nakon operacija.

“Koliko je bilo pogrešnih dijagnoza, to je vrlo paušalna ocjena trebali biste imati pacijente s imenom i prezimenom koji tuže i ta dijagnoza mora proći zakonsku proceduru biti vještačena, dokazana. Koliko smo pacijenata poslali vani? Ja vam ne znam tačan broj pacijenata ali znam da smo prije dolaska nove uprave sa očne klinike imali veliki broj uputa pacijenata za liječenje u privatne ambulante što je nanosilo ogroman trošak Kliničkom centru”, kazala je Izetbegović.

Javno je Izetbegović poručila pacijentima da nema potrebe da na Klinički donose lijekove, medicinsku opremu – jer tvrdi, informacije o tome da je nestašica – nisu tačne. Među rijetkim problemima koje su šefovi disciplina istakli, je preopterećenost Klinike za pedijatriju.

“Nemanje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite na nivou Kantona Sarajevo tako da smo mi od osam sati navečer do osam sati ujutro izloženi strašnom pritisku djece koja bi se mogla riješiti na nivou hitne pomoći i doma zdravlja, a vi znate da pedijatara tamo nema, tako da smo mi primorani da ostavljamo transplatacije i sve ostalo i da idemo u primarnu ambulantu”, istakao je Edo Hasanbegović, šef Klinike za pedijatriju.

Dok djelatnici Kliničkog imaju samo riječi hvale za svoj rad, dio zdravstvenih radnika koji nisu uposlenici ove Institucije smatraju ipak da je ovaj sektor u Kantonu Sarajevo dotakao dno.

“Pedijatar počinje s P – ponor. Ja bih tako u najkraćem objasnio zdravstvo je stvarno došlo do kraja. Šta nas je dovelo do kraja? Samo ljudi koji nisu uopšte sposobni da vode zdravstvo oni ga nažalost vode idemo nekim tokom koji uopšte nema pozitivan smjer i mi smo došli do kraja definitivno samo što niko neće to da objavi”, kazao je Izet Hočko, pedijatar.

Bez obzira na činjenicu što Izvještaj o radu KCUS-a za 2017. godinu nije prihvaćen, direktorica Izetbegović naznačila je da su o njemu u Skupštini Kantona raspravljali amateri. Ne plaši se kaze eventualne smjene, jer o tome odlučuje federalni nivo.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.