Ustavni sud BiH donio odluku po apelaciji zastupnika SDA, šta slijedi?

Vijesti 31. jan 201918:51 > 19:04
N1

Uputstvo CIK-a o raspodjeli mandata nije u svojoj suštini zakon, već provedbeni akt, zbog čega se Ustavni sud BiH proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti po zahtjevu SDA, potvrdio je za N1, predsjednik Ustavnog suda Zlatko Knežević. Za SDA u upustvu CIK-a bio je sporan popis iz 2013. godine prema kojem se vrši raspodjela mandata za Dom naroda Federalnog parlamenta, jer Aneks 7 još uvijek nije proveden. No o tome sud danas nije odlučivao.

“Ustavni sud ima određene nadležnosti po Ustavu i trudi se da naglasi da sve institucije rade svoj posao. Mi smo rekli da to nije naš nadležnost što znači da je CIK odradio svoj posao, ko će osporavavati dalje to nije na nama. Kao građanin mogu reći da kantoni trebaju dovršiti proceduru i da postupak formiranja vlasti treba privesti kraju”, poručio je Knežević.

Uputstvom CIK-a nisu bili zadovoljni ni u HDZ BiH, zbog čega je Borjana Krišto u ime ove stranke podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti, ali ovaj put zbog principa po kojem se u Dom naroda iz svakog kantona bira po jedan Bošnjak, Srbin, i Hrvat, što je suprotno odluci Suda po apelaciji Bože Ljubića, i na tragu apelacije koju je uputila Krišto još prošle godine a kojom je zatražena ocjena ustavnosti odredbi Ustava Federacije

“Taj će predmet biti u martu”, kazao je Knežević.

Ono u čemu su očito bili složni i SDA i HDZ BiH da uputstvo CIK-a nije bio samo provedbeni akt, kako je to danas obrazloženo, obzirom da su članovi Centralne izborne komisije regulisali i pitanje koje nije definisano Izbornim zakonom a to je raspodjela mandata, što je mogao uraditi samo zakonodavac. No Ustavni sud je odlučio drugačije

Danas su reagovali iz SDA. Kazali su kako poštuju odluku Ustavmog suda, ali da će u u Parlamentu BiH insistirati na izmjeni Izbornog zakona, sukladno Ustavu FBiH.

Oglasili su se i iz HDZ-a BiH. Naveli su kako je nakon ove odluke “još potrebnije da Parlamentarna skupština BiH izmijeni osporene odredbe izbornog zakona zbog kojih je i nastupila politička i institucionalna kriza.

Za eventualna osporavanja Uputstva na Sudu BiH prošli su rokovi, kažu u CIK-u, no doznajmeo da se tamo se već nalaze dvije tužbe. Na Ustavnom sudu Federacije na čekanju je i zahtjev ministra rada i socijalne politike Veska Drljače koji je zatražio mišljenje da li je Dom naroda FBiH Dom kantona ili konstitutivnih naroda, odnosno da li se može primjenjivati popis iz 2013. i princip 1-1-1.

U međuvremenu CIK nastavlja svoj posao.

Prema posljednjim informacijama jedino u Kantonu 10 nisu provedeni izbori delegata no i to bi trebalo uskoro biti završeno. Nakon toga uslijediće drugi krug za izbor delegata iz reda Ostalih, jer kako sada stvari stoje, neće ih biti dovoljno u kantonima koje je odredila Centralna izborna komisija. A onda će se pristupiti formiranju Doma naroda Federalnog Parlementa. Cijeli posao mogao bi biti okončan za desetak dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.