Dragan Čović: Pokušaj stvaranja zemlje u kojoj će jedan narod dominirati

Vijesti 01. feb 201907:15 > 07:21
N1

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i čelnik HDZ-a BiH, rekao je u četvrtak kako će se hrvatske stranke u BiH nastaviti zauzimati za federalizaciju Bosne i Hercegovine što smatra jedinim ispravnim putem ''koji ovu zemlju može usmjeriti prema euroatlantskim integracijama, nasuprot separatizmu i unitarizmu kojega zagovaraju srpska, odnosno bošnjačka strana''.

“Hrvati stoje između dva antagonizma, unitarizma i separatizma u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je srednji put federalizam kojim se gradi BiH i usmjerava je prema članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu“, rekao je Čović u emisiji Naše TV iz Mostara emitiranoj u četvrtak navečer.

Dodao kako je pogreška bila to što Bosna i Hercegovina nije već dobila status kandidata za članstvo u EU-u, što bi po njemu ubrzalo i druge političke procese u zemlji.

“BiH je morala dobiti status kandidata iako nismo izmijenili Izborni zakon po presudi Ustavnoga suda po apelaciji Bože Ljubića“, ocijenio je Čović u razgovoru.

Hrvatske će stranke zbog toga upravo inzistirati da se prije uspostave vlasti u Federaciji BiH promijeni Izborni zakon u dogovoru s bošnjačkim strankama kako se više ne bi mogla ponoviti situacija ”da Bošnjaci preglasaju Hrvate”, kao što je to bilo ”u slučaju izbora Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva” ili pak ”pokušaju bošnjačkih stranaka da s izborom nelegitimnih izaslanika u Dom naroda izbace Hrvate iz vlasti u federalnom entitetu”, najavio je Čović.

“Mi ćemo insistirati da Hrvati biraju legitimne predstavnike u vlasti, jer sada imamo farsu s dva bošnjačka člana BiH Predsjedništva koji su tamo birani glasovima Bošnjaka. Sve to dio je pokušaja stvaranja unitarne zemlje u kojoj će jedan narod dominirati“, ustvrdio je.

Glede odluke da Edim Fejzić ili Anel Šahinović predstavljaju Hrvate u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Čović je ustvrdio kako to ukazuje na postojanje inženjeringa i zloporaba.

“To je, rekao bih, gruba zloporaba zakona i inženjering koji je neprihvatljiv. I takva je situacija u većinskim bošnjačkim sredinama, no slično je stanje i u Republici Srpskoj, gdje su Hrvati malobrojniji“, rekao je čelnik HNS-a BiH.

Komentirajući nedavno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora  i deklaraciju, Čović je rekao kako i dalje stoji iza svake navedene riječi pa i kritika presude Haškog suda u slučaju šestorice dužnosnika Herceg Bosne.

Rekao je kako HNS jasno traži procesuiranje svih ratnih zločina, ali da odbacuje političke kvalifikacije o postojanju navodnog udruženog zločinačkog pothvata kojega bošnjačka strana koristi za pokušaje uzurpiranje ustavnih prava Hrvata u BiH. Dodao je kako HNS BiH neće dopustiti pokušaje diskreditiranja Domovinskog rata, uloge Hrvatskog vijeća obrane i Herceg Bosne u obrani Hrvata i Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.