HDZ 1990: Zašto sa HDZ BiH i zašto sada

Vijesti 01. feb 201911:05 > 11:18
HDZ 1990

Iz stranke HDZ 1990 oglasili su se saopćenjem za javnost u vezi potpisivanja sporazuma sa HDZ BiH.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

U posljednje vrijeme nameće se svojevrsna potreba da dodatno pojasnimo našim simpatizerima i članstvu razloge potpisivanja sporazuma sa HDZ BiH kojega su nedavno potpisali predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Uvodni dio teksta zapravo je veoma važan da se dobije jedan realan uvid političke prilike u Bosni i Hercegovini.

U veoma dobro osmišljenom planu, političke stranke koje se vole nazivati i “probosanskim strankama”, te njihovi mediji su kroz godine medijskog „opismenjavanja“ naroda, posebice u posljednje dvije godine, uspjeli uvjeriti većinu svog naroda da su zapravo Hrvati kao i njihovi politički predstavnici isključivi krivci što je Bosna i Hercegovina gotovo redovito na posljednjim mjestu po bilo kojoj europskoj statistici. U tom smislu, kreirana je politika kako je normalno preglasavati političke predstavnike tog „zločinačkog“ naroda, da je u cilju „cjelovite BiH“ poželjno birati tome narodu predstavnike svoje predstavnike, da su alijanse i platforme nešto dobro iako je nakon svake nastupila stagnacija Bosne i Hercegovine. I narod im je to povjerovao. Povjerovao je da je moguće napokon „pobijediti“ one koji su etiketirani kao krivci i kako napokon postoji šansa da se obračunaju sa Hrvatima jednom zauvijek bez obzira na Ustav i zakone. Kao vrhunac pobjede Bošnjaka nad Hrvatima u potpunoj euforiji, proslavljena je pobjeda Željka Komišća za “člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda” a ne hrvatskog člana Predsjedništva koji će eto napokon ispuniti sve želje Bošnjaka. Iako su znali da to nije u najmanju ruku moralno, putem svojih medija pojašnjavali su javnosti i pravdali kako je to u skladu sa Ustavom. Ako je to toliko normalno, pitamo se zašto se i dan danas pravdaju?

U ukupnom političkom ozračju i euforiji u cilju ostvarivanja što boljeg izbornog rezultata, te iste političke stranke kao i njihovi mediji „zaboravile“ su svom narodu ukazati i pojasniti da pored Bošnjaka u Bosni i Hercegovini žive i imaju pravo glasa i pravo na svoje mišljenje, a u skladu sa Ustavom i druga dva naroda koji sudjeluju u vlasti, te da Bošnjaci čine svega 1/3 vlasti tj. da se bez i legitimno izabranih predstavnika Hrvata i suradnje među narodima ne može formirati vlast. I tu je nastao problem.

Nakon održanih Općih izbora i nemogućnosti konzumiranja prava drugog konstitutivnog naroda sada svome narodu moraju izaći na megdan i pojasniti gdje su se preračunali, čija je zapravo greška za ovo stanje, na kraju krajeva treba pojasniti poznatu poslovicu: „tko drugom jamu kopa, sam u nju pada“. Sada se na razne i neutemeljene argumente nastoji diskreditirati hrvatski narod i njihovi politički predstavnici u svojim aktivnostima u skladu sa Ustavom kao osnovni neprijatelji cjelovite BiH, kako ne žele formirati vlast čak i između ostalog kako ne žele isplatiti narodu “penzije”. I opet im narod povjerovao. Kako i ne bi kada centralni dnevnici javnih BH servisa ponavljaju ono što tzv. probosanske stranke napišu VELIKIM SLOVIMA. Čak se nisu “penzionerima” ni izvinuli za laži i manipulacije vezano za odgovornost Doma naroda F BiH. Slijedom toga čak se potpisivanje sporazuma dva HDZ-a emitira na programu koji se navodno bavi kriminalnim aktivnostima. Da, potpisivanje sporazuma o suradnji dvije političke stranke za Federalnu televiziju je kriminal! Okupljanje, uglavnom bošnjačkih stranaka, u tzv. BH blok je za iste medije poželjno!

U ovakvom nekorektnom političkom ozračju, nespremnosti većine bošnjačkih stranaka za uvažavanjem mišljenja i stavova drugih i drukčijih, HDZ 1990 na svojim političkim tijelima u skladu sa svojom ranijom političkom orijentacijom još jednom jasno odbio biti dio nekih novih „alijansi“ i „platformi“.

Uslijed nekorektne aktivnosti većine bošnjačkih stranaka i njihove najave kreiranja široke koalicije bošnjačkih stranaka koje se plebiscitarno zalažu za pojačan nastavak politike preglasavanja i dekonstituiranja hrvatskog naroda i nastavkom politike mogućnosti da jedan narod bira drugima predstavnike, kao vid zaštite nacionalnih interesa hrvatskog naroda, HDZ 1990 donosi odluku o suradnji sa HDZ BiH u smislu zajedničke borbe u vidu izmjena Izbornog zakona u skladu sa presudom Ustavnog suda, a ne u skladu sa željama tzv. probosanskih stranaka, stavova Emira Suljagića, Slave Kukića i drugih njihovih megafona (čest naziv DF-a za novinare koji se ne slažu sa njihovom politikom).

Izmjene Izbornog zakona po mišljenju stranačkih tijela HDZ 1990, danas je osnovni hrvatski nacionalni interes u Bosni i Hercegovini i na temelju tog stava i trenutne političke klima koja vlada u BiH, HDZ 1990 je odlučio ostvariti suradnju sa HDZ BiH u cilju konačnog rješavanja „hrvatskog pitanja“ u Bosni i Hercegovini jer trenutno ne postoji niti volja niti želja za rješavanjem ovog problema kod predstavnika drugog naroda, a da to ne nažalost ne uključuje majorizaciju Hrvata u BiH.

Stav HDZ 1990 jeste da se poštuje volja naroda obzirom na uređenje Bosne i Hercegovine i potpisane brojne sporazume. Hrvati kao narod su svoju volju iskazali na proteklim Općim izborima i svoju većinu poklonili HDZ BiH. 20% legitimiteta HDZ 1990 ovim sporazumom zapravo predstavlja gotovo 100 % izraza i želje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a on se gotovo plebiscitarno ogleda u izmjenama Izbornog zakona u skladu sa Ustavom BiH koji će jednom za svagda onemogućiti podređeni položaj bilo kojeg naroda i dominaciju političkih stranaka čiji je jedini izborni program utjerivanje straha svojim glasačima od drugih naroda.

HDZ 1990 niti jednog momenta od svog osnivanja do danas nije odstupio od svoje političke orijentacije radi koje smo i utemeljeni i nikada naši zastupnici na bilo kojoj razini političkog odlučivanja nisu digli ruku koja je suprotna interesima hrvatskog ali i drugih naroda i građana.

Želimo jasno naglasiti kako potpisani sporazum sa HDZ BiH ne amnestira iste od dosadašnjih promašaja i odgovornosti za stanje u kojemu se trenutno nalazi hrvatski narod. HDZ 1990 će postojano tražiti provođenje sporazuma sa akcentom na izmjene Izbornog zakona čak i pod cijenu neuspostave vlasti kao mehanizma pritiska. Očekujemo i tražimo od HDZ BiH kao političke stranke koja je dobila najveću podršku hrvatskog naroda, da se pridržava svojih obećanja prema narodu, potpisanog sporazuma i da neće ulaziti u neke neodgovorne kombinacije formiranja vlasti dok se ne riješi status i ravnopravnost hrvatskog naroda kroz Izborni zakon.

Uvijek za nacionalno jedinstvo kada su u pitanju nacionalni interesi hrvatskog naroda, nikada jednoumlje. HDZ 1990!

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.