Optužen da je oštetio budžet RS za više od tri miliona KM

Vijesti 01. feb 201912:53 > 12:56
N1

Policija iz Doboja podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu protiv lica čiji su inicijali M.G. (70)zbog osnovane sumnje da je kao odgovorno lice u privrednom društvu iz Dervente oštetilo budžet Republike Srpske i vanbudžetske fondove za 3.574.617 KM.

Ovo lice osumnjičeno je za krivična djela zloupotreba ovlaštenja u privredi i nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica, saopšteno je iz dobojske Policijske uprave.

Prijavljeno lice je od januara 2014. do kraja 2015. godine izbjeglo poslovanje preko blokiranih žiro-računa po rješenjima poreske uprave o prinudnoj naplati izvršenjem na novčana sredstva za poreske obaveze, usmjeravalo uplate gotovog novca na blagajnu, te odobrilo korištenje tih sredstava u druge svrhe, a ne za plaćanje prioritetnih poreskih obaveza.

Takođe, za isplaćene neto plate u 2014. i 2015. godini izbjeglo je prijaviti poreske obaveze i plaćanje preko blokiranih žiro-računa, pa su određena plaćanja vršena putem ugovora o asignaciji sa drugim privrednim društvima.

Ovim radnjama prouzrokovana je nesposobnost pravnog lica da pravovremeno plaća dospjele poreske obaveze.

Na taj način su budžet Republike Srpske i vanbudžetski fondovi oštećeni za 3.574.617 KM, a privredno društvo iz Dervente ostvarilo protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.