Crnadak u Bukureštu: Najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH

Vijesti 01. feb 201914:40 > 14:44
N1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, učestvovao je danas, u okviru predsjedavanja Rumunije Vijećem Evropske unije, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU, Zapadnog Balkana i Turske u Bukureštu.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o regionalnoj saradnji u svjetlu procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana. Domaćin sastanka bio je rumunski ministar vanjskih poslova Teodor Melescanu, a predsjedavala je Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Unatoč izazovima s kojima se EU suočava Crnadak je tokom obraćanja pozdravio odluku Rumunije da politiku proširenja EU na Zapadni Balkan zadrži među prioritetima šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU.

Naglasio je da je u BiH postignut potpuni konsenzus u vezi s najvažnijim vanjskopolitičkim prioritetom – procesom evropskih integracija. Govoreći o finalizaciji odgovora na dodatna pitanja koja je Evropska komisija u junu 2018. godine dostavila BiH, Crnadak je izrazio nadu da će institucije u BiH što prije završiti tehnički dio u sklopu mehanizma koordinacije kako bi ti odgovori zvanično mogli biti dostavljeni Briselu i kako bi BiH u 2019. godini dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. 

Crnadak je apelovao na evropske institucije da, nakon što prime odgovore, donesu odgovarajuće odluke u vezi sa BiH u najkraćim mogućim rokovima kako bi se nastavio proces reformi koji se tiče svakodnevnog života građana BiH. Istakao je i da formiranje izvršne vlasti ostaje jedan od glavnih političkih prioriteta, a da evropski put ne smije biti talac tog procesa, navode iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Crnadak je, također, naglasio da regionalna saradnja, pored evropskih integracija, ostaje najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH, ali da je najveću smetnju za razvoj regionalnih odnosa donijela odluka prištinskih vlasti o uvođenju taksi od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH, te da ista odluka mora biti poništena ili suspendovana. Ministar je iskoristio priliku da ponovo naglasi kako BiH nije ničim izazvala donošenje predmetne odluke prištinskih institucija.

On je obavijestio ministre da će nadležne institucije BiH veoma pažljivo analizirati izvještaj Izborne posmatračke misije (ODIHR) o izborima u BiH, jer se u njemu navode ozbiljne primjedbe vezane za prijetnje i ucjenjivanja birača, zloupotrebe javnih sredstava, RTV servisa, biračkih odbora, te druge nepravilnosti, što još jednom potvrđuje potrebu izmjene izbornog zakonodavstva, zaključuju iz MVP-a BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.