Blokirane su sve isplate u Federaciji BiH (VIDEO)

Vijesti 01. feb 201917:19 > 17:20
N1

Blokirane su sve isplate u Federaciji. Zbog činjenice da nije popunjen Dom naroda Federalnog parlamenta, na vrijeme nije usvojen budžet za tekuću godinu, niti mjera privremenog finansiranja.

Ratni vojni invalidi, civilni invalidi, uposlenici kazneno-popravnih zavoda, sudske policije, porezne uprave, federalnih ministarstva, ustanove, agencije – svi na čekanju. Plaće su upitne, zbog politike. Neodgovorno i do sada neviđeno – kaže predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Federacije.

“Imamo situaciju da su uposlenici radili čitav januar i da očekuju normalno platu i da svi uposlenici, njih 7.200 očekuju platu do 15. februara, nimalo nije ovo dobro pogotovo zato što moje kolege imaju obaveze prema bankama, krediti, režije, troškovi, a pored svega toga Federacija je stvorila obaveze za čitav januar”, kazao je Samir Kurtović, Sindikat državnih službenika i namještenika.

Troškovi ustanova za utrošenu vodu, struju, kancelarijski materijal – neko to mora platiti, kaže Kurtović. Stopirane su i isplate prema poljoprivrednicima. Bez podsticaja, kažu, ugroženi su i proljetni radovi. I borci se pitaju kako će premostiti ovu finansijsku krizu. Posljedice dugotrajne blokade su višestruke.

“Ono što će se vjerovatno desiti zbog političkih igara je to da građani Federacije koji primaju bilo kakvu vrstu primanja iz budžeta će ostati bez tih primanja, a onda će doći do smanjenja potrošnje, kada do toga dođe, trgovci će zaraditi manje, onda će i proizvođači zaraditi manje, i tako se zatvara jedan krug sve zbog toga što je u BiH politika puno važnija od života”, smatra Damir Miljević, ekonomski analitičar.

Političari i ovoga puta odgovornost prebacuju jedni na druge. U HDZ-u od ranije stava, da budžet trebaju usvojiti novoizabrani delegati u Dom naroda. U SDA stava da i stari saziv Doma ima jednak legitimitet, no da HDZ namjerno blokira Federaciju. U SDP-u krive Vladu Federacije.

“Ja sam upozoravao na sjednici Parlamenta da nije dovoljno da budžet usvojimo samo u Predstavničkom domu i pozivao sam Vladu da donese odluku o privremenom finansiranju da je uputi Parlamentu, jer je stari saziv Doma naroda u oktobru mogao usvojiti tu odluku, dva dana prije izbora Dom naroda je mogao zasjedati po hitnom postupku i usvojiti privremeno finansiranje da Vlada Fadila Novalića ima ikakvu viziju”, navodi Irfan Čengić, zastupnik SDP-a.

Nakon što se Ustavni sud BiH proglasio nenadležnim da odlučuje o tome da li je uputstvo Centralne izborne komisije ustavno – prepreka nema za konstituisanje Doma naroda. Danas je i posljedni, Kanton 10 dostavio CIK-u kandidatske liste. Slijedi provjera i ovjera u CIK-u, te vraćanje Skupštini da obavi posredne izbore. Iz CIK-a dalje poručuju, da je dio kantona već obavio posredne izbore, za dio kantona CIK je zvanično imenovao delegate. Ako se ovim tempom nastavi, Dom bi mogao biti konstituisan u narednih 10 do 15 dana. Slične procjene i u političkim krugovima.

“Finansijski kolaps se neće desiti ali Federacije će trpiti ovaj problem nekonstituisanja Doma naroda u narednih 10 do 15 dana”, tvrdi Edin Ramić, potpredsjednik SDA.

Penzioneri za sada ne trebaju brinuti. Direktor Zavoda PIO tvrdi da je potpisao nalog. Isplata kreće od 5. februara. No, Krnjić se ipak nada da će budžet biti usvojen do kraja februara, jer u suprotnom problema bi moglo biti i u ovom sektoru, iako je riječ o vanbudžetskom fondu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.