Advokat Vrhovnog suda Holandije traži ukidanje presude o Srebrenici

Vijesti 01. feb 201917:14 > 17:24
N1

Pogrešno je što je država Holandija proglašena odgovornom za ubistvo 300 muškaraca i dječaka za vrijeme masakra u Srebrenici 1995. godine tokom ratova na Balkanu, rekao je u petak glavni advokat Vrhovnog suda Holadije Paul Vlas.

“Žalbeni sud je donio ‘neshvatljivu’ presudu pretpostavljajući da holandski vojnici koji su štitili muslimansku enklavu nisu postupali u skladu sa zakonom”, rekao je Paul Vlas u svojoj preporuci Sudu.

Žalbeni sud je 2017. godine zaključio da je Holandija djelom odgovorna za smrt više of 300 muslimana muškaraca koji su poginuli u masakru jer su im naredili da izađu iz vojne baze nakon što su snage bosanskih Srba okupirale Srebrenicu. Otprilike ukupno 8,000 muškaraca i dječaka je ubijeno u genocidu.

Nekih 6.000 preživjelih su tužili Holandiju nakon toga. Mada je Žalbeni sud odlučio da Holandija nije kriva za smrt muškaraca i dječaka koji su bili van kompleksa, odlučio je da je država kriva za smrt ostalih osoba.

Holandski vojnici u Srebrenici su bili pripadnici UN mirovne misije i bili su odgovorni za zaštitu muslimanske enklave. Nakon što su je vojne snage Ratka Mladića okupirale, došlo je do dogovora da se evakuira nekih 30.000 muslimana koji su pobjegli u to područje, navode holandski mediji.

“Odluka da se organizuje evakuacija je napravljena u ratnoj atmosferi, pod velikim pritiskom i prijetnjom oružanom silom”, rekao je glavni advokat.

“Bilo je pogrešno pretpostaviti da su vojnici znali da će ljudi koji su bili evakuisani biti ubijeni i da je postojao veliki rizik ukoliko bi ostali u bazi”, rekao je Vlas.

Vrhovni sud bi trebao da predstavi svoju presudu po žalbi 19. aprila. Mada nije dužan da prati mišljenje glavnog advokata, u većini slučajeva to čini, navode mediji u Holandiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.