Američki obavještajci: Zemlje Zapadnog Balkana u zoni rizika

Vijesti 01. feb 201917:43 > 17:44
N1

Je li Zapadni Balkan "bure baruta" i poprište velikih sila? Regija se naime našla u godišnjem izvještaju američkih obavještajaca o procjenama sigurnosnih prijetnji u svijetu.

Obavještajna zajednica SAD svrstala je, u najnovijem izvještaju, i zemlje Zapadnog Balkana u zonu rizika. Moguć je vojni sukob, a nije isključeno ni uplitanje Rusije, ocjena je američkih obavještajaca.

“Rizik konflikta niskog intenziteta i mogućnost otvorenog vojnog sukoba će gotovo sigurno ostati na području Zapadnog Balkana tokom 2019. godine. Rusija će pokušati iskoristiti etničke tenzije i visok stepen korupcije, kako bi spriječila mogućnost zemalja ove regije da pristupe Evropskoj uniji i NATO savezu”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj ne treba ignorisati, no male su šanse za oružani sukob”, smatra stručnjak za sigurnost Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije. 

“U 2017. je Vijeće za vanjske poslove stavilo Balkan na radar evropskih izazova za Ameriku, pa smo već tada bili u fokusu. Formulacije je da je mala vjerovatnoća izbijanja sukoba, ali treba obratiti dodatnu pažnju. Mislim da političari ipak trebaju obratiti pažnju na poruke koje dolaze iz zemlje koja ipak vlada obavještajnim podacima”, kaže Hadžović.

Igor Tabak, vojni analitičar iz Hrvatske, smatra da rizici nisu isti u svim zemljama okruženja. Kao primjer je naveo krizu u odnosima Beograda i Prištine.

“To ne bi bile eskalacije kao 90-tih, jer tu više nema novaca ni s jedne strane za ozbiljan, a ni teže tehnike za ozbiljno ratovanje. Hrvatska, kao članica EU i NATO-a je bila tek rubno zadnjih godina okrznuta onim što se zove ‘hibridna djelovanja’. U Crnoj Gori, gdje je pred ulazak u NATO bilo govora o pokušaju puča, Makedoniji, Srbiji, Kosovu i u Republici Srpskoj, takva djelovanja su puno vidjljiva i ozbiljnija”, tvrdi Tabak.

Osim Zapadnog Balkana, američki obavještajci među evropskim prijetnjama navode Brexit i Tursku. Brexit i izbori u Evropskom Parlamentu će, piše, umanjiti sposobnost Evrope da se nosi sa utjecajem Rusije i Kine. “Turske regionalne ambicije i autoritarizam turskih čelnika komplikuju odnose i utječu na američke ciljeve u regiji”, piše u izvještaju o procjenama sigurnosnih prijetnji.

Premda se Zapadni Balkan nalazi u izvještaju američke obavještajne zajednice, valja imati u vidu i kontekst izvještaja. Referentna tačka u sadržaju koji potpisuje direktor Nacionalne obavještaje agencije, Daniel Coats, uglavnom su Rusija i Kina. U predgovoru se tako navodi da ove dvije zemlje nastoje oblikovati međunarodni sistem i utjecati na politiku i ekonomije država u svim regijama svijeta, te da Moskva i Peking predstavljaju izvor prijetnji po nacionalnu sigurnost SAD-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.