"Nakon izjava predsjednika i Predsjedništva SDA, zabrinut sam kuda ide BiH"

Vijesti 01. feb 201918:23 > 18:27
N1

Nikola Špirić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike Srpske u razgovoru za N1 je poručio da se "Stranka demokratske akcije plaši ući u vlast sa izbornim pobjednicima u Republici Srpskoj". Govorio je i inicijativi Stranke demokratske akcije da Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocjeni ustavnost naziva entiteta Republika Srpska. Komentarisao je NATO put Bosne i Hercegovine i crnu listu Sjedinjenih Američkih država na kojoj se nalazi.

Na početku razgovora je odgovorio na pitanje da li će stranka čiji je član koalirati sa Strankom demokratske akcije rekavši:

“Vidite, Savez nezavisnih socijaldemokrata je partija koja je dobila najveće povjerenje građana Republike Srpske. Čekamo da se slože odnosi u Federaciji kako bismo znali ko će nam biti sagovornik za vlast. Konstituisanje vlasti ide teško i poslije četiri mjeseca od izbora smo daleko od toga. Teško je reći ko će nam biti partner. Neki obrisi su se nazirali na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Posljednji istupi Stranke demokratske akcije pokazuju da misle da su u tajmingu i da se njima ne žuri. Njihove izjave nas udaljavaju, umjesto da nas približavaju”.

Špirić je naglasio da izbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata nije Stranka demokratske akcije.

“Nešto se krčka u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nisam siguran da bilo ko šalje poruku da želi da se vlast konstituira. Naš izbor nije Stranka demokratske akcije, već onaj ko je izborna volja građana Federacije”.

Za N1 je komentarisao inicijativu Stranke demokratske akcije da Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijeni ustavnost naziva entiteta Republika Srpska.

“To je ujedinilo sve političke partije u Republici Srpskoj. Ta izjava je naišla na jedinstvenu reakciju političkih subjekata. Žao mi je što Stranka demokratske akcije nije stala samo na tome, jer izjave poslije sjednice Predsjedništva te političke stranke nas dodatno udaljavaju. Stranci demokratske akcije nije stalo da formira vlast i pojačava tenzije. Čudi me da su ministri takozvanog Saveza za promjene u Vijeću ministara šutjeli na izjave Stranke demokratske akcije”, istakao je Špirić dodavši:

“U Sanskom Mostu, Kladuši i Cazinu ne postoje Srbi. U Sarajevu je mali broj Srba. Od Dejtona do danas nije bilo moguće konstitusiati Klub Srba u Domu naroda Federacije jer nije bilo Srba. Bošnjaci šalju poruku Hrvatima da prvo moraju biti konstruktivni da bi bili konstitutivni”.

Potom je izrazio sljedeću zabrinutost zbog pomenute inicijative.

“Ono što nas brine jeste da li je Stranka demokratske akcije glasnogovornik te ideje ili ima suflera za takve ideje. Stranka demokratske akcije traži političke saveznike za obračun sa Republikom Srpskom”.

Na pitanje da li je inicijativa na neki način dogovorena sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata, odgovorio je:

“To su gluposti koje smo se naslušali iz Federacije. Ne znam zašto bi nama trebao takav potez. Nama takvi sporazumi ne trebaju. Ništa nam ne znače. Nakon izjava predsjednika i Predsjedništva Stranke demokratske akcije, zabrinut sam kuda ide Bosna i Hercegovina. To šalje poruku da ne postoji spremnost implementacije volje birača”.

Špirić je za N1 istakao sljedeće:

“Vidim da se Stranka demokratska akcije plaši ući u vlast sa pobjednicima iz Republike Srpske, pa traže političku podršku drugih. Izjava Stranke demokratske akcije pokazuje da želi biti što duže u vlasti sa strankama iz Saveza za pobjedu. Ovakva situacija odgovara i Hrvatskoj demokratskoj zajednici, iako ona pokazuje spremnost za konstituisanje vlasti”.

Za NATO je kazao da je “otvorio bespotrebne rasprave” dodavši:

“Mi smo majstori da vlastitu zemlju sputavamo u onome u čemu imamo saglasnost. Put u Evropsku uniju ima širok konsenzus. Dobro bi bilo da smo poradili na tom putu. Da kažemo hoćemo u NATO, poručili bi nam: Niste valjda naivni da ste kredibilni da budete članica. Narodna skupština Republike Srpske je jednoglasno donijela deklaraciju o vojnoj neutralnosti. Uslovljavanje s NATO-om je bespotrebno. Nemamo ništa protiv da se Oružane snage izgrađuju nan način da pokazuju punu kompatibilnost sa NATO snagama. Svako uslovljavanje nije dobro za bilo koju reformu. Građani će reći šta misle o tome kada dođe vrijeme. Ne može se razgovarati ucjenama i okrenutim leđima jedni prema drugima”.

Upitan da li je bilo promjena od trenutka kada je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država, rekao je:

“Ne mogu da utičem na te promjene. Moj rad nije tome doprinio. Vjerujem da će biti pomaka. Ostaje da vidimo. Javnost će biti upoznata. Niko nije sretan što ima sankcije i nadam se da će biti preispitane. Vjerujem da demokratski svijet u Sjedinjenim Američkim Državama umije drugačije progovoriti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.