Hajrudin Somun za N1: Neće biti rata

Vijesti 02. feb 201909:21 > 09:25
N1

Vanjskopolitički analitičar Hajrudin Somun kazao je jutros za N1 da ''rata neće biti'' komentarišući izvještaj obavještajne zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama prema kojem na Balkanu postoji rizik od otvorenog oružanog sukoba.

VEZANE VIJESTI

On je ocijenio da se previše prostora daje jednoj takvoj pretpostavci. Dodao je da su u cijelom izvještaju samo dvije rečenice posvećene Balkanu.

Neće biti rata, a prvo reagovanje na ovaj izvještaj – previše se daje prostora takvoj jednoj pretpostavci. Ne znam zašto uopće toliko dramatizacije oko jednog izvještaja CIA-e. Formulacija kaže da su rizici od niskih sukoba i eventualno mogućih sukoba. Od 42 strane, ovoj na Balkanu su posvećene samo dvije rečenice. Cilj je uvijek isti, CIA i kad je spomenete ulijeva strah. Cilj je da se na ovom prostoru i na čitavom svijetu širi strah. I taj cilj ima našu lokalnu dimenziju i globalnu’‘, ispričao je gost Novog dana jutros.

Prema njegovo mišljenju ”sije se strah” uz jasan cilj takvog djelovanja.

Rusija je ovdje uvijek imala uticaja pa je izgubila nakon raspada Sovjetskog saveza. Cilj američkog sijanja straha jeste da se ovi narodi na Balkanu i Evropi angažuju u sprečavanju uticaja i povratka Rusije na ove prostore”, dodao je on.

Ocijenio je da su stvari danas drukčije i da je za jedan otvoreni oružani sukob potrebne veće vojne snage. 

”Nisu ovo devedesete godine, tada je bio raspad Sovjetskog saveza. Amerika je Balkan tada prepustila lokalnim nacionalizmima. Sada je isto tako stanje drukčije, nema JNA. Za jedan otvoreni oružani sukob potrebna je mnogo veća vojna snaga. Toga više nema. Da JNA nije bilo toliko jaka, drukčije bi rat izgledao”, poručio je gost N1.

Podsjetio je i na intervenciju NATO-a u Srbiji koncem devedesetih godina prošlog vijeka.

Mislim da velike sile ne bi dozvolile otvoreni oružani sukob za razliku od devedesetih godina. Na kraju krajeva imamo situaciju iz 1999. kada je NATO bombordovao Srbiju. Oni su preduzeli tako jednu dramatičnu akciju da spriječi veći oružani sukob na Balkanu”, ocijenio je Somun.

Obavještajna zajednica SAD svrstala je, u najnovijem izvještaju, i zemlje Zapadnog Balkana u zonu rizika. Moguć je vojni sukob, a nije isključeno ni uplitanje Rusije, ocjena je američkih obavještajaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.