"SNSD i SDA će naći neko rješenje, pri čemu niko neće biti gubitnik"

Vijesti 02. feb 201917:59 > 18:00
N1

Ni u sedmici iza nas nema pomaka u razrješenju političke i financijske krize u Bosni i Hercegovini. Vijeće ministara BiH još nije konstituirano, a zbog neusvajanja budžeta u Domu naroda federalnog parlamenta, obustavljene su sve budžetske isplate u Federaciji. Hoće li se krenuti naprijed i početi odmotavati klupko u narednoj sedmici, za kada je najavljeno održavanje sjednice novog saziva federalnog Doma naroda, sjednice Predsjedništva o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara i novog sastanka Bh. bloka o eventualnom koaliranju sa SDA?

Neslaganje političkih stranaka oko raspodjele fotelja prolongiralo je konstituiranje novog saziva Vijeća ministara. SNSD je predložio Zorana Tegeltiju, stranke iz Federacije BiH su uvjetovale njegovo imenovanje usvajanjem Nacionalnog programa za aktivaciju MAP-a. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, najavio je da bi iduće sedmice Predsjedništvo moglo raspravljati o imenovanju Tegeltije.
Hoće li na to pristati druga dva člana, Željko Komšić i Šefik Džaferović, nije obznanjeno. U SNSD-u poručuju da su otvoreni za razgovor sa potencijalnim partnerima u Federaciji.

“To što se krčka u Federaciji, nisam ubijeđen da bilo ko šalje poruku da želi da se vlast konstituiše. Ukoliko se želi onda ćemo razgovarati sa svima ko će činiti većinu, kako bi se vlast što prije konstituisala”, poručuje Nikola Špirić, SNSD.

Odnose SNSD-a i SDA trenutno opterećuju teške teme, poput stopiranja akivacije MAP-a, ili inicijative o promjeni imena Republike Srpske. Mogu li se obje strane povući sa zauzetih pozicija?

“Ne znam ko će popustiti u ovom trenutku, ali je očigledno da je veliki pritisak iz Brisela. Imaćemo situaciju da će i SNSD i SDA naći neko rješenje, pri čemu niko neće biti gubitnik, i gdje će naći opravdanje da su svi dobili nešto od onoga što su tražili”, tvrdi Amir Sužanj, novinar.

U Federaciji se čeka rasplet odnosa SDA i Bh. bloka, ali i financijska deblokada institucija. Lidija Bradara najavljuje da bi sjednica novog saziva Doma naroda mogla biti zakazana do 10. februara. To bi otvorilo mogućnost usvajanja budžeta i isplate plata budžetskim korisnicima.

“Dovoljno smo odgovorni da smirimo naše građane. Budžetski korisnici će sigurno u februaru dobiti naknade za januar”, ističe Lidija Bradara.

Zakonski rok za isplatu plata u institucijama Federacije je 15. februar. A rokovi za uspostavu vlasti odavno su prošli. Na poziv SDA četvrtom partneru još nije odgovoreno. Prije konačnog stava Bh. bloka, pisali su im intelektualci tvrdeći da je koaliranje sa SDA, HDZ-om i SNSD-om kraj socijaldemokratije.

“Rasprave o mogućem koaliranju Bh. bloka sa SDA, obojene su, s jedne strane medijima koji su pod utjecajem SDA, i s druge strane – neprincipijelnim istupima, recimo, Mire Lazovića iz SDP-a, ili način na koji Komšić govori o toj koaliciji”, smatra Enver Kazaz, potpisnik pisma Bh. bloku.

“Predsjednik Nikšić je na press konferenciji također rekao da nikakva koalicija sa bilo kojom od nacionalnih stranaka, nije vrijednija od jedinstva Bh. bloka, i da SDP sigurno neće ući u takvu koaliciju. Šta će odlučiti Bh. blok u cjelini, to ćemo vidjeti na narednom sastanku”, kaže Saša Magazinović, SDP.

A naredni sastanak SDP-a, DF-a i Naše stranke, kako je potvrđeno za N1, zakazan je za utorak. Prije toga, čelnici Bh. bloka nisu željeli prejudicirati kakva bi odluka, glede koaliranja sa SDA, mogla biti. 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.