Odličan početak sezone na Bjelašnici i Igmanu

Vijesti 02. feb 201919:14 > 19:15
Anadolija

Turistički radnici zadovoljno trljaju ruke jer je samo u prvom mjesecu sezone skijanja na Bjelašnici, pored sezonskih, prodato i 16.000 pojedinačnih karata. Sve je veći interes mališana za školu skijanja na Igmanu, koju je tokom zimskog raspusta pohađalo 15.000 djece.

Uređene staze, modernizovan vertikalni transport te škole skijanja na Bjelašnici i Igmanu donijele su veliki broj posjetitelja i odličan početak sezone.

“Prezadovoljni smo, barem za ovaj dio sezone. To se vidi u prodaji naših karata. Od 16. decembra do 15. januara prodato je oko 16.000 karata, pored sezonskih i ostalih, jer je pretprodaja bila izuzetno dobra”, kaže Nevres Alispahić, direktor ZOI 84.

U ZOI-u se nadaju da će u neredne dvije do tri godine obezbijediti i dodatne kapacitete skijaških staza, dužine do pet kilometara kako na Bjelašnici tako i Igmanu.

“Imamo i jednu spoljnu stazu koja je zaista povećala prohodnost skijaša, odnosno spoj između dijela spust staze i donje kolijevke i na taj način za oko 300 posto povećala kapacitet prolaska skijaša, a samim tim povećala i bezbjednost jer je ranija skijaška staza bila bukvalno tehnološki put. Sada imamo stazu koja je široka 30 metara i koja u potpunosti i bezbjedno služi kako najmlađim tako i drugim skijašima”, ističe Suad Jusić, rukovodilac voznog parka ZOI 84.

Osim unapređenja bezbjednosti i modernizacije staza, plan je i privući što veći broj mališana. Na Igmanu je taj plan, kroz školu skijanja već počeo uspješno da se realizuje.

“Svake godine ovdje imamo školi skijanja. U januaru je kroz škole skijanja prošlo oko 15.000 djece. Ove sezone smo sa novom opremom opremili i ski servis. Imamo oko 140 kompleta – skije, cipele i štapove. Oko 60.000 maraka je vrijednost tog ulaganja”, otkriva Selver Merdanović, koordinator na Malom Polju na Igmanu.

Iz KJKP ZOI 84 kažu da se nadaju da će EYOF ovim olimpijskim ljepoticama otvoriti mnoga vrata te da će se u narednim godinama nastaviti intezivno opremanje infrastrukture.

“U potpunosti smo spremni što se tiče EYOF-a. Jedino nas malo plaše vremenske prilike, jer se najavljuje neko povećanje temperature. Međutim, što se tiče ZOI 84, nordijska staza je pripremljena, prije nekoliko dana održana je i testna utrka. Prošlog vikenda smo imali takmičenje u slalomu i to je bila druga testna utrka i još je ostala za snowboarding i snow park”, kaže Alispahić.

EYOF 2019 je Bjelašnici i Igmanu već sada donio veliki broj posjetilaca, moderne staze, te dvosjede i četvorosjede koji do sada nisu radili. U budućnosti mogao bi da donese i više jer razvojem turizma na ovim planinama, mogućnosti opremanja i modernizacije bile bi mnogo veće.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.