Mještani Pazarića već 20 godina strepe od svake nove kiše

N1

Mještani, mahenizacija, timovi civilne zaštite. Svi zajedno u Pazariću cijeli dan pokušavaju spriječiti širenje poplave. No bezuspješno, rijeka Zujevina je poplavila više od 30 stambenih i drugih objekata.

Adis Abazović pokušava da spriječi širenje vode na svom imanju. Nezadovoljan je jer, kaže, da se problem mogao jednostavno riještiti širenjem korita rijeke.

“Već je ušla u štalu, u garažu, u šupe, dole kod cuka, kod kokoša. (Kolike će štete biti?) A ne znam Boga mi, ako nastavi padati biće. (Jel’ uvijek ovako kad su obimne padavine’). Jeste, svake godine govore da će riještiti taj ulaz tu, da će ozidati i nikad ništa”, priča Abazović.

Poplavljeno je i deset hektara obradivog zemljišta. Kolike su štete mještani ne znaju. Znaće kada se voda povuče, a oni počnu sa pripremama za sjetvu. Do tada, oni koji su imali sreću da voda obiđe njihove kuće sa zebnjom gledaju u nadošlu vodu.

“Svaki put kada bude poplava tako nam bude, poplavi. (Kolika šteta bude?) Ne znam, nije je niko cijenio. Evo ovo sad je uzorano, to će odnijeti, pa smo znali i navlačiti odozgo. Dovuci u civarama, navlači”, kaže Ćamila Kustura.

Nije ovo prva poplava u Pazariću, kaže mještanin Nusret Kabulović.

“Od centra Pazarića 600m imamo najveću plavnu površinu u Hadžićima, na jednom dijelu vodotoka”, pojašnjava Kabulović.

Radovi su, kaže Kabulović, u 2018. godini počeli, no prekasno, na ovoj dionici, zbog ulaska u zimu prekinuti su.

“Putem civilne zaštite dostavi se plan i program i lista prioriteta za sanaciju vodotoka, odnosno izgradnje obala, utvrda, ili grubo mašinsko čišćenje korita. Mi podnosimo zahtjeve već 20 godina”, ističe on.

Za tih 20 godina, mještani Pazarića strepe od svake nove kiše, i novog toljenja snijega. Sa samo jednom željom da Zujevina sa sobom ne odnese sve što su su uradili tokom godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.