"U javnosti lako zarate, ali se potajno brzo dogovore"

Vijesti 03. feb 201920:55 > 21:09
REUTERS/Dado Ruvic

Odnosi SNSD-a i HDZ-a su vrlo bliski i to lideri te dvije stranke i ne kriju. No, kakvi su odnosi između stranaka Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića? Toplo-hladno javno, a kompromisno i srdačno tajno, navode njihovi politički protivnici, ali i dio analitičara.

“Politički kumovi, koji uz kafanski karirani stolnjak dogovaraju državni posao. Nude jedan drugom uže za spašavanje, utakmicu završavaju izjednačenjem”, tako su glasili medijski naslovi nakon sastanaka, razgovora, dogovora, između Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika.

Oni sami često su davali povoda za izvještavanje o “dilovima”.

“Napravili smo neki početni ‘deal’ koji se poslije toga nije produžio”, kazao je ranije Izetbegović.

“Deal” koji je bio pokušaj saradnje, o kojem Izetbegović govori, odnosio se na podršku SDA u Narodnoj skupštini RS za listu SNSD-a za delegate u državni Dom naroda. Zbog te podrške, između ostalog, PDP-ov Mladen Ivanić ostao je bez funkcije.

Pa bila bi trojica, ovako su četvorica, i bez SDA bi se to desilo”, ocijenio je predsjednik SDA.

To je bi pokušaj našeg ulaska u koaliciju sa SNSD-om, naravno da smo očekivali da ćemo dobiti podršku u toj Vladi RS gdje postoje Bošnjaci, predviđeni Ustavom, ali redovno SNSD izabere neke svoje Bošnjake.

Faktički, Vladu RS bez Bošnjaka iz SDA izabrala je sama SDA, koja je dala podršku Radovanu Viškoviću, dok su pri glasanju za ministre bili uzdržani.

“Bakir pominje, sve što njega boli. Nikakvi razgovori sa Bakirom Izetbegovićem nisu bili oko učešća u vlasti, bili su kontakti članova kluba”, istakao je Dodik.

Analitičari ne zaboravljaju SNSD-ovu podršku SDA pri glasanju za povećanje akciza. Iza svakog dogovora, ili pak krize, ostaje pitanje…

“Da li se iza svega krije nešto, neka žaba koju ćemo progutati, a da nismo ni svjesni toga”, pitao se Srđan Puhalo, analitičar.

A dok gutamo žabu zaboravljamo da…

“Nema posla, nema para, prosto se postavlja pitanje da li je to tema koja je nama potrebna. Da li je taj problem najvažniji, ili je potrebno rješavati pitanje da li će na ovim prostorima uopšte biti ljudi za 10-20 godina”.

SNSD u skupštini RS nije želio ni da raspravlja o PDP-ovoj inicijativi za smjenu Senada Bratića iz SDA. I to sve u jeku krize oko imena Republike Srpske.

“Očito da kada se posmatra slijed događaja od formiranja vlasti RS da su SNSD i SDA imali jak dogovor, ali neki dogovori nisu ispoštovani, pa je došlo do zatezanja odnosa. Mislim da je samo po srijedi tvrđenje pazara, u javnosti su ovo stranke koje vrlo lako zarate, ali potajno se vrlo lako i brzo dogovore”, ocijenio je Milorad Milojević, novinar.

Politika…

“Što kaže narod, tuk na utuk” (Senad Bratić, potpredsjendik SNSRS, SDA)

…Ne donosi dobro. Obe pobjedničke stranke i njihovi lideri i to često ističu, dok su istovremeno poodavno istekli svi zakonski rokovi za novo formiranje vlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.