U porastu većina rijeka, Una premašila kritičnu tačku za 14 centimetara

Vijesti 04. feb 201908:43 > 08:46
N1/FUCZ

Padavine koje su registrirane u proteklom periodu u Bosni i Hercegovini, kao i naglo topljenje snijega usljed većih temperatura, uzrokovali su porast vodostaja rijeka posebno u Krajini i centralnom dijelu Bosne.

Tako je nivo rijeke Une u Bihaću dostigao 114 centimetara što je za čak 14 centimetara od kritične tačke, a ima tendenciju rasta.

Istovremeno, nivo rijeke Une u Martin Brodu je još i veći i na nivou je od 146 centimetara.

U porastu je i nivo Sane koja u Sanskom Mostu ima visinu od 337 centimetra, dok je u Vrhpolju 271 centimetar. Nivo rijeke Sane je ispod kritične tačke, ali je problem što i dalje ima tendenciju rasta.

U padu je nivo rijeke Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) i iznosi 130 centimetara, kao i nivo rijeke Bosne u Sarajevu (Reljevo) gdje je na visini od 349 centimetara, te Zenici gdje je njen vodostaj 400 centimetara.

Istovremeno, raste nivo rijeke Jale u Tuzli koja je na razini 98 centimetara.

Usljed porasta nivoa rijeka, kao i njenih pritoka ugrožene su brojni stambeni objekti i poljoprivredno zemljište, ali i saobraćajnice na kojima se u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine otežano saobraća ili je promet u prekidu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.