Solak: Izbjegnute mnogo veće posljedice

Vijesti 04. feb 201910:31 > 10:34
N1

Situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine se poprilično stabilizovala nakon jučerašnjeg nevremena i danas nema potrebe za evakuacijama ljudi, potvrdio je u razgovoru za Anadoliju Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

“Jučer smo cijeli dan bili na terenu i radilo se na evakuaciji i transportu ljudi, te prebacivanju dijela vode, odnosno ispumpavanje sa pojedinih lokacija. Danas je stanje mnogo bolje”, kaže Solak.

Voda sa većine poplavljenih lokacija se povukla.

“Sada ćemo vidjeti da uklonimo svo blato, mulj i vodu iz objekata koji su ostali. Tako da će se najviše raditi sa pumpama za izbacivanje vode. Vidjet ćemo još ovo što se tiče nekih saobraćajnica gdje je već došlo do odrona. To već rade kolege iz kantonalnih i općinskih službi koji su angažovani na održavanju putnih saobraćajnica”, ističe Solak.

Možemo reći, navodi, da je dio srednje Bosne najviše stradao od posljedica jučerašnjeg nevremena, prije svega, područje Kiseljaka, Busovače i Zenice.

“Ono što je dobro i što treba naglasiti jeste da nismo imali povrijeđenog stanovništva niti neželjenih mnogo većih posljedica. Štete je bilo. Možda je rano još govoriti o samim štetama. Ali će svakako to raditi lokalne komisije za procjenu šteta i onda ćemo vidjeti šta dalje”, naglašava Solak.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite kaže da su nadležne službe adekvatno odgovorile na nevrijeme.

“Jučer i prekjučer su sve službe bile angažovane. Od petka kada je krenulo obavještavanje za predstojeće nevrijeme sa jakim jugom, jakim vjetrom i jakom kišom smo u stalnoj koordinaciji. Sve su službe bile upoznate, sve su službe bile na terenu i uredno su odgovarale na ove sve situacije koje su se desile. Tako da ne možemo reći da je nekoga iznenadilo ili bilo šta. Veliki je i masovan odgovor bio na ovu situaciju. Nemamo niti ijednu agenciju čiji je to bio posao da nije odgovorila. Tako da ovo je, prije svega, dobar i kvalitetan odgovor. Zato su i izbjegnute mnogo veće posljedice”, ističe Solak.

Navodi kako su u stalnom kontaktu sa kolegama iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

“Tako je i ovaj val jakog juga i jake kiše praćen stalno. Znali smo sve te stvari. Mi ćemo i dalje nastaviti sa praćenjem. U narednom periodu ne očekuje nas neka značajnija kiša. To je ono što je bitno naglasiti. Ali, i dalje ćemo pratiti cjelokupnu situaciju što se tiče nevremena, pa ćemo vidjeti dalje. Bilo je topljenje snijega, padala je kiša. Mislim da je to sve zaustavljeno. Sada samo treba vidjeti što se učinilo da se napravi jedna kvalitetna procjena i da se pomogne ljudima koji su bili ugroženi nevremenom”, naglašava Solak.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.