Domazet za N1 o eventualnoj koaliciji SDP-a i SDA

Vijesti 04. feb 201911:02 > 11:08
N1

Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i član Glavnog odbora SDP-a BiH, za N1 je govorio o politici i ekonomiji.

Komentirao je navode o finansijskom kolapsu u Federaciji Bosne i Hercegovine, zbog neusvajanja Budžeta i neformiranja vlasti.

“Finansijski kolaps je jedna floskula, daleko smo od toga”, tvrdi Domazet.

Kazao je da neusvajanje Budžeta bez usvajanja odluke o privremenom finansiranju je jedna do sada nazabilježena situacija.

“Ona stvara određenu neizvjesnost, stvara strah kod korisnika proračuna, ali istovremeno onemogućava i normalne funkcije. Sad smo suočeni sa poplavama, to treba finansirati. Takva neizvjesnost ne smije se dozvoliti. Mislim da su političke vlasti tu pokazale jednu neodgovornost i da su trebale obaviti te aktivnosti na vrijeme, barem donijeti odluku o privremenom finansiranju”, pojasnio je profesor.

Domazet smatra da je izjava Lidije Bradare, trenutne predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH, da će Dom naroda biti konstituiran do 10. februara, suviše optimistična.

“Da ćemo imati malo duži period tog konstituiranja i da će se usvajanje proračuna vjerovatno protegnuti duboko u ovaj mjesec, a već 15. dolaze na red isplate invalidnina, itd., tako da je moja najtoplija preporuka – nemojte se igrati, nemojte narod dovoditi u neizvjesnost. Ova vlast će biti nenarodna ukoliko pusti da ijedan čovjek trpi zbog toga što je njenom neodgovornošću došlo do toga da se ne mogu vršiti isplate novca koji je već uzet od poreskih obveznika i već stoji na računima spreman za uplatu”, istakao je Domazet gostujući u Novom danu N1 televizije.

Tvrdi da svi organi moraju da funkcioniraju u punom kapacitetu dok se ne izaberu novi.

“Potrebno je okrenuti se sad bliskoj budućnosti i u nekoliko dana riješiti taj problem”, poručio je.

Domazet je istakao da BiH ne treba braniti, nego razvijati i praviti modernom državom.

“Jedna floskula politička da moramo napraviti blok da branimo BIH je bez ikakvog sadržaja. Koga ćete vi braniti i ko je sad ugrožen. Branićemo BiH podijeljenu, korumpiranu, sa vlašću koja ne vodi računa o građanima, branićemo BiH koja ekonomski zaostaje, koja ne pruža prilike za socijalni razvoj, iz koje ljudi odlaze”, kategoričan je profesor.

Govorio je i mogućnosti koaliranja SDP-a sa SDA, kazavši da je on protiv takve koalicije.

“Moj stav je da ne treba ići u koaliciju, ali iza ovih nekoliko riječi krije se podebela argumentacija za takav stav”, kazao je.

O kakvim se argumentima radi, pogledajte u priloženom videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.