Crnalić: Ako to rade tajne službe, neka prestanu sa tim

Vijesti 04. feb 201913:30 > 13:34
N1

Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), komentarisao je navode na društvenim medijima u vezi svog klijenta.

“To je vrlo čudno da neposredno prije suđenja, premda još nije počela glavna rasprava, na društvenim mrežama, navodno pod imenom generala Atifa Dudakovića, se pojavljuju tekstovi koji imaju političko značenje. Uglavnom su oni napad na Republiku Srpsku i događaje i osobe koje se tamo zbivaju. Nema to veze sa generalom Dudakovićem. Ja još jedanput želim obavijesiti javnost da ništa od onoga što je naznačeno u tim tekstovima nije napisao general Dudaković, niti je koga ovlastio da u njegovo ime to napiše. Usput rečeno, ako to rade tajne službe, neka prestanu s tim”, kazao je Crnalić.

Istakao je da je zadatak Tužiteljstva da to istraži, jer odbrana to ne može ispitati.

Komentirao je i odluku sudskog vijeća po kojoj se neće moći koristiti materijal iz Haškog tribunala.

“Radi se o tome da prilikom unakrsnog ispitivanja svjedoka, prvenstveni zadatak odbrane je da diskreditira svjedoka, odnosno da dovede u pitanje istinitost njegovog iskaza. Moguće je da je neka činjenica utvrđena u presudi Haškog tribunala koja bi poslužila toj svrsi. Ja sam insistirao od predsjednice da to omogući odbrani. Ona ima drukčije stručno stajalište. Neovisno od toga što se ja ne slažem sa tim stajalištem, ja moram poštovati njezin stav”, pojasnio je Crnalić.

Podsjećamo, u Sudu Bosne i Hercegovine danas je održana statusna konferencija prije početka suđenja Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i još 16 pripadnika tog korpusa zbog zločina počinjenih na području Krajine.

Optužnica tereti Dudakovića, Ekrema Dedića, Ibrahima Nadarevića, Fatmira Muratovića, Sanela Šabića, Ibrahima Šiljedića, Safeta Salihagića, Adisa Zjakića, Hasana Ružnića, Redžepa Zlojića, Samira Solakovića, Muharema Aleševića, Huseina Balagića, Aleta Hodžića, Edina Domazeta, Ejuba Konježića i Saida Mujića za ubistva, progone i zlostavljanja civila te ratnih zarobljenika, kao i uništenje vjerskih objekata.

Dudakovića optužnica tereti i za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti – pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) – počinjene za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Optužnica je potvrđena 24. oktobra prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.