Stanje u KS nakon poplava: "Najbitnije da se Bosna i Željeznica nisu izlile"

Vijesti 04. feb 201917:49 > 19:20
N1

Fehim 20 godina živi u naselju Osijek, kaže kako sve do sinoć nije imao problem sa poplavama pa ni 2014.

Ipak voda je sinoć i komšijama i njemu ušla u dvorišta i kuće. Jutros situacija kaže mnogo bolja.

Ovo je prvi put, prvi put je zbog drugih , zbog kanalizacije, odvoda, potok ima gore. Dok je rijeka Bosna išla bilo je ispod dole, ovdje nikad“, kaže za N1 Fehim Muratović.

A u dijelu naselja koje je 2014. pretrpjelo ogromne štete, poplavljena poljoprivredna zemljišta. Mještani kažu kako imaju problem sa podzemnim vodama ali da je situacija mnogo bolja nakon što je sanirano korito rijeke Bosne.

Dobro je prošlo, više je sa brda se slilo što se otopio snijeg. Bosna se nije izlila, Željeznica nije izlila, što je najbitnije. S obzirom na 2014. kako je bilo vidi se i dan danas trag ovo sad ništa“, kazao je Jasmin Avdić.

Iz civilne zaštite Kantona su istakli kako prate situaciju na terenu te da za sada nema ugroženih područja.

Trenutno je situacija stabilizirajuća, bilježi se stagnacija vodostaja na području čitavog akvatorija KS. Stanje se vraća u normalu infrastruktura je sva prohodna, putne komunikacije sav PTT saobraćaj, sve funkcioniše.nema obustave zemnog gasa sve što treba funkcioniše a pogotovo nema potrebe za evakuacijom“, kazao je za N1 Samir Džihić, direktor Civilne zaštite KS.

Vodena bujica srušila je jučer pješački most na rijeci Željeznici koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži. Do urušavanja mosta čija izgradnja nije završena došlo je usljed porasta vodostaja rijeke Željeznice.

Iako kažu da nisu nadležni iz ministarstva saobraćaja Ks su ponudili pomoć Općini.

Načelnik općine Ilidža je kazao kako ima povjerenje u izvođače radova te da je ovo što se desilo ekces te da će se gradnja mosta nastaviti kako se vremenski uslovi poprave. S druge strane premijer Ks je naglasio kako Vlada stoji na raspolaganju svim građanima.

Opširnije u prilogu Nerme Turić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.