447 svjedoka i 1.105 materijalnih dokaza u slučaju Dudaković i drugi

Vijesti 04. feb 201918:50 > 19:35
N1

Još nema datuma za početak glavnog pretresa u predmetu Atif Dudaković i drugi. Stoga nije bilo moguće ni zakazati datum početka suđenja, na kojem će Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine optužnicu kojom ih tereti za zločin protiv civilnog stanovništtva u Krajini dokazivati svjedočenjem 447 svjedoka i ulaganjem 1.105 materijalnih dokaza.

Na suđenju će biti izvedeno 447 svjedoka, 16 sa mjerom zaštite, dva svjedoka kroz zapisnike i šest vještaka uglavnom medicinske struke. Ukupno 1.105 materijalnih dokaza. S obzirom na broj svjedoka, predsjednica Sudskog vijeća, Željka Marinić, kazala je kako će biti potrebno najmanje 500 sati za izvođenje dokaza, ne ulazeći u vrijeme za unakrsna ispitivanja i iskaze svjedoka odbrane.

“Prema optužnici, vi predlažete da se sasluša ukupno 447 svjedoka od toga je 16 svjedoka sa mjerama zaštite. Predlaže da se pročitaju zapisnici o saslušanju dva svjedoka i to na osnovu Člana 273 stav 2 ZKP BiH, da se sasluša šest vještaka. Koliko sam ja primjetila, radi se o vještacima mahom medicinske struke osim jednog koji nije medicinske struke, te da se uvede 1.105 materijalnih dokaza”, objasnila je Marinić.

Tužiteljica Vedrana Mijović potvdila je odgovarajući na pitanje sudskog vijeća kako za Optužbu nema utvrđenih činjenica u Haagu bitnih za ovaj predmet, za razliku od Odbrane kojima je Sud ostavio rok od dva mjeseca da ih navedu.

Još uvijek nije poznato kada će početi suđenje u predmetu Dudaković i drugi zbog teškog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi Ale Hodžić. Naime, Sudsko vijeće je danas zatražilo od njegovog advokata da dostavi svu medicinsku dokumentaciju kako bi Sudsko vijeće odredilo da li Ale Hodžić uopšte može da prisustvuje suđenju ili ne. Od toga će ovisiti zakazivanje termina glavnog pretresa.

Asim Crnalić, advokat prvooptuženog Atifa Dudakovića, zatražio je od Tužilaštva da istraži lažne profile Atifa Dudakovića na društvenim mrežama kojima se kako je kazao pokušava nanijeti šteta njegovom branjeniku. Dudakoviću je, podsjetimo, zabranjeno bilo kakvo istupanje u javnosti.

“Uglavnom su oni napad na Republiku Srpsku, osobe i događaje koji se tamo zbivaju. Nema to veze sa generalom Dudakovićem. Ako to rade tajne službe, neka prestanu s tim. Zadatak da to istraži je zadatak Tužiteljstva. Odbrana to ne može ispitati”, istakao je Crnalić.

Atif Dudaković zapovjednik Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine sa još 16 pripadnika korpusa, terete se za zločine koji, prema navodima Tužilaštva, obuhvataju ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Zločini protiv čovječnosti počinjeni su prema optužnici na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most.

Dio optužnice koji se tiče Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne na području općina Bihać i Cazin.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.