Europljani koji prave razliku: Edin Džeko među odabranim društvom (VIDEO)

Vijesti 05. feb 201908:24 > 08:32
REUTERS/Dado Ruvic

On je prvi fudbaler koji je dao 50 golova u tri najjače europske lige, kapiten bosanskohercegovačkog nacionalnog fudbalskog tima, napadač talijanske Rome i UNICEF-ov ambasador. Službena web stranica Europske službe za vanjske poslove objavila je priču Edina Džeke uz pet drugih balkanskih osoba, koji govore o tome šta ih pokreće i kako je njihovo iskustvo oblikovalo stavove o Balkanu u Europskoj uniji.

“Morate se jako truditi, ne samo kad je nogomet u pitanju. Niko vam neće servirati ništa na tanjiru”, kaže Džeko na početku video poruke.

Fudbal je počeo trenirati odmah nakon rata 1990-tih u sarajevskom klubu Željezničar i tamo ostao sve do transfera u Češku, a slijedile su druge europske zemlje.

“Za mene je veliko bogatstvo što sam igrao u toliko zemalja, s obzirom da sam i naučio sve te jezike od Češke, Njemačke, Engleske, i sad od Italije. Sigurno da me to na neki način čini tim europskim čovjekom, da to tako nazovem”, naglašava Edin.

San mu je bio da zaigra za bh. reprezentaciju i smatra da je gol koji je dao u svojoj debitantskoj utakmici na Koševu protiv reprezentacije Turske 2007. godine jedan od najljepših momenata u karijeri.

“Kroz uporan rad sigurno da dolaze i svi ti pozitivni rezultati na osnovu čega me ljudi prepoznaju kako u BiH tako i u Europi. To je neki znak da sam i ja napravio nešto pozitivno za ovu državu”, nastavlja proslavljeni fudbaler i dodaje:

“Ubijeđen sam u to da BiH malo pomalo korača ka Europskoj uniji, taj ulazak u samu EU sigurno bi donio dosta pozitivnog i građanima BiH. Mislim da bi generalno za sportiste, s te strane, bilo puno lakše da odu u Europu odnosno najjače lige svijeta i tamo naprave taj još jedan veliki iskorak u svojoj budućnosti”.

“Pravi put odnosno pozitivan put ka budućnosti je poštovanje odnosno tolerancija između svih naroda…. Jedino tako možemo naprijed”, zaključuje Džeko.

Osim njega, na listi Europljana koji prave razliku našli su se crnogorski gitarista Miloš Karadaglić, kosovska dizajnerica Krenare Rugova, makedonski režiser Milcho Manchevski, srbijanska glumica Hristina Popović i Albanac Altin Prenga.

“Oni rade ono što vole i u što vjeruju, prave razliku svaki dan, žive europske vrijednosti i inspirišu nove generacije Europljana da rade za jaču, ujedinjeniju i tolerantniju Europu”, navode na službenoj web stranici Europske službe za vanjske poslove.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.