Šoltes za N1: Ne treba potcjenjivati zemlje Zapadnog Balkana

Vijesti 05. feb 201910:01 > 10:32
N1

Posjeta članova Predsjedništva BiH okončana je u nadi da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status za Evropsku uniju tokom jeseni ove godine, a o tome koliko je to realno pitali smo slovenskog zastupnika u Evropskom parlamentu Igora Šoltesa koji se u Novi dan javio iz Brisela.

O tome da li je realno da BiH dobije kandidatski status tokom jeseni ove godine je kazao: “Svi se nadamo da će do toga doći jer je to važno i za stabilnost u BiH a i u regiji, ali treba puno još toga napraviti, odnosno određene uslove za koje se obavezala BiH”.

Na pitanje koliko je BiH napredovala na putu ka EU tokom prošle godine je odgovorio: “Zavisi kakve kriterije postavljamo za to. Nema tajne da je BiH dinamična zemlja po mnogim pitanjima – i ekonomskim i političkim i socijalnim – ali kad čitamo poruke za BiH i draft za ovu godinu koji će biti na idućoj sjednici Evropskog parlamenta, vidimo da ima dosta stvari gdje bitan napredak još nije postignut, ali je jako važan za život u BiH. Upozoreno je na problem javne administracije koja je jako široka. Drugo poglavlje je vladavina prava, pravosudni sistem koji je isto jedan od osjetljivih stvari i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

“EU može dati svoj dio na različitiim područjima, pa tako može biti i finansijska podrška u smislu grantova, ali prije svega, ključ i suština je u rukama Predsjedništva ili u rukama bosanske politike koja mora napraviti iskorak u smislu dogovora u kojem smjeru će krenuti dalje”, dodao je Šoltes za N1.

Pitali smo ga i koje su ključne reforme koje BiH treba provesti kako bi dobila kandidatski status.

“Suglasnost svih da BiH može brže i bolje prema EU su ustvari reforme koje su i bolne ali potrebne da svi budu za to, da ima političke volje. To su poruke koje svi žele čuti, ne samo u EU nego i ljudi u BiH. Mislim da je taj put na kome se nalazi BiH put koji ide prema EU integracijama. Ono što se želi čuti je suglasnost u ključnim stvarima. I položaj žena je jedna od stvari kojoj treba dati posebnu pozornost. I pitanje koje se stavlja u stranu, ali je važno za kvalitetan život, a to je očuvanje životne sredine. Zelena politika i u finansijskom smislu igra veliku ulogu. Puno projekata će biti vezano za taj spoj, zelene površine, digitalizacije, povezivanja na različitim projektima regiona i šire”, naveo je slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu.

Na pitanje radi li međunarodna zajednica dovoljno u BiH je rekao: “Međunarodna zajednica nije crno-bijela slika, to su sve izazovi s kojima se bore i evropske zemlje ali je to pitanje naše zajedničke budućnosti. Problemi koji se odnose na ekološke katastrofe ne poznaju administrativne granice ili granice između zemalja. Svaka katastrofa ima odjeka, tako da mislim da tu moramo i mi i vi i svi zajedno puno toga uraditi na takozvanoj preventivi. Mi smo u Evropskom parlamentu ambiciozno postavili ciljeve – od sniženja CO2 dizelskih automobila, do zabrane upotrebe plastike i reciklaže. Potrošački kod ostavlja tragove i ogromne količine otpada koji će nas prije ili kasnije stići”.

Čelnici međunarodne zajednice često izražavaju zabrinutost zbog političke i socijalne situacije u BiH, a o tome mogu li i trebaju li uraditi više je kazao: “Mislim da može. Prije svega da glasnije i jasnije upozore na stvari koje bi se mogle popraviti. Što moguće više zajedničkih stavova ili približiti različite stavove za koje se zna da bi BiH mogla napraviti ako se složi s glavnim političkim akterima”.

Upitali smo ga i da li je visoki predstavnik trebao koristiti bonske ovlasti a Šoltes je rekao kako ne bi želio praviti bilo kakve špekulacije jer to ne bi bilo fer, te da se vrijeme unazad ne može promijeniti ali može za naprijed.

“Ipak, ako pogledamo taj put visokog predstavnika, mislim da je napravio puno i dobro je da je tamo”, istakao je za N1.

Na pitanje koja je BiH na listi prioriteta EU nam je kazao: “Mi koji se više bavimo pitanjima takozvanog Zapadnog Balkana pokušavamo uvijek da ubijedimo i naše kolege poslanike da pitanje BiH i drugih zemalja treba da ostane visoki prioritet i poslije izbora i da priče o proširenju ne treba da se skinu s dnevnog reda, jer nikad ne treba potcjenjivati zemlje Zapadnog Balkana – to uvijek kažem kolegama. Ja sam ipak optimista”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.