Klub Bošnjaka najavio poteze u vezi sjednice Doma naroda FBiH

Vijesti 05. feb 201911:13 > 11:17
N1

Almedin Aliefendić, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za N1 je govorio o namjeri ovog Kluba da se što skorije održi sjednica Doma naroda. Objasnio je šta ovaj Klub namjerava učiniti po tom pitanju.

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je pozvao predsjedavajuću Doma, Lidiju Bradara iz Hrvatske demokratske zajednice da sazove sjednicu u cilju da se usvoji budžet Federacije Bosne i Hercegovine. Bradara je odgovorila da to ipak treba učiniti novi saziv Doma naroda jer trenutni više nema legitimitet. Isti stav kao Bradara imaju i međunarodni akteri.

U međuvremenu, Klub Bošnjaka je napomenuo da će u ponedjeljak poduzeti poteze u svrhu sazivanja sjednice. Almedin Aliefendić, predsjedavajući Klub Bošnjaka je za N1 istakao o čemu je konkretno riječ.

“Mi definitivno smatramo da aktuleni saziv Doma naroda i dalje ima legitimitet sve do konstituisanja novog saziva u skladu sa uputstvom Centralne izborne komisije. S tim u vezi, Klub Bošnjaka u Domu naroda u Federalnom Parlamentu je uputio zahtjev predsjedavajućoj Lidiji Bradara da sazove sjednicu na kojoj bi se razmatrali budžet Federacije za 2019, kao i finansijski planovi budžetskih fondova. Rok od 14 dana kako to Poslovnik propisuje ističe 11. februara tj. u ponedjeljak. Mi smo planirali da obavimo dodatne konsultacije u ponedjeljak kada ćemo donijeti odluku da li ćemo kako Poslovnik propisuje sazvati sjednicu odnosno da li će potpredsjedavajući, Jasenko Tufekčić sazvati sjednicu u starom sazivu ili će Centralna izborna komisija okončati proceduru izbora delegata u novom sazivu”, rekao je i dodao:

“Na bazi svih informacija ćemo donijeti odluku o održavanju sjednice Doma naroda”.

Objasnio je zašto Klub Bošnjaka insistira na što skorijem održavanju sjednice ovog zakonodavnog tijela.

“Nećemo dozvoliti da građani Federacije budu taoci političkih dogovaranja oko uspostave vlasti”, napomenuo je za N1.

Na pitanje da li potpredsjednik Doma naroda ima pravo da sazove sjednicu ako predsjednica se ne izjasni o ovom pitanju, odgovorio je:

“Po Poslovniku Doma naroda, zamjenici – jedan od dopredsjedavajućih ima mogućnost da sazove sjednicu u starom sazivu”.

Naglasio je sljedeće:

“Mi smo legalisti. Nadamo se da će svi delegati odazvati sjednici, a uvažvajući trenutnu situaciju u Federaciji i finansijsku blokadu, nadamo se da će svi pokazati veliki nivo odgovornosti i da ćemo ovu deblokadu napraviti donošenjem ovih dokumenata”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.