Poruka iz Krajine: Nećemo ćutati

Vijesti 05. feb 201915:30 > 15:36
Anadolija

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona održala je danas svoj redovni sastanak na kojem su sumirane provedbe zaključaka s prošlog sastanka i dat osvrt na nedavni sastanak s predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH na kojem su data čvrsta obećanja da će privremeni prihvatni centri na području Unsko-sanskog kantona biti stavljeni pod nadzor Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema riječima Mustafe Ružnića, premijera USK, koji je i sazvao današnji sastanak, doneseno je nekoliko zaključaka koji se tiču migrantske krize u ovom kantonu.

“Zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo zdravstva i bolnice traže veću saradnju i dostavljanje podataka koji se tiče epidemiologije, jer im iz ih Međunarodne organizacije za migracije (IOM) ne dostavljaju. Od IOM-a se pod hitno traži da se porodice koje se nalaze u centru Miral i BIRA, djeca bez roditeljske pratnje i žene samci da se izmjeste u centar Sedra i Borići koji su namjenjeni za njih. Također, jedan od zaključaka je i taj da tražimo od svakog našeg građanina da prijave svakog ko nelegalno izdaje stambene objekte migrante, jer nam to narušava sigurnost. Jedan od zaključaka je i to da idemo u pravcu uvođenja zabrane svim apotekama izdavanje lijekova koje ni građani ovog kantona ne mogu dobiti bez recepta. Kada je u pitanju Ministarstvo sigurnosti, zaključak je bio da im se uputi zahtjev da u roku od 10 dana preuzme sve privremene prihvatne centre i da jasno odrede ko je upravitelj tih centara”, istakao je premijer Ružnić.

Kada je u pitanju sigurnosna situacija vezana za posljednji incident i masovni sukob migranata u privremenom centru BIRA, komesar Mujo Koričić je istakao da oni iz Operativne grupe od samog početka svog rada od Ministarstva sigurnosti BiH traže uvođenje kućnog reda u migrantske centre što bi, kaže on, policiji uveliko olakšalo posao.

“Što se tiče posljednjeg incidenta tu je situacija vrlo brzo stavljenja pod kontrolu. Bilo je preko 40 povrijeđenih lica, u toku su kriminalističke obrade učesnika, ali je taj proces otežan, jer policija nema nikakvih podataka o njima osim identifikacijskih kartica koje im je izdao IOM. Svi oni koji su identifikovani kao izvršioci krivičnih djela predati su Odjeljenju Ureda za strance Bihać, a zatim preko Službe za strance odvedeni u prihvatni centar Delijaš. Znači, nema pritvora za njih i oni su u nadležnosti Službe za strance. Mi nemamo informacija šta se dalje dešavalo. Imamo slučajeva migranata koji imaju rješenje o protjerivanju iz ovog područja, ali su se opet vratili ovamo”, kaže Koričić.

Okvirni plan Operativne grupe je da se u prihvatne centre na području Unsko-sanskog kantona može primiti najviše 3.200 migranata i da se taj broj nikako ne smije narušiti. Prema riječima Nermina Kljajića, ministra unutrašnjih poslova USK, glavni problem je to što Vijeće ministara ne radi svoj posao.

“Oni moraju imati registrirane prihvatne centre, u BiH postoje takvi prihvatni centri i trenutno su nepopunjeni. Mi ćemo tražiti od njih da se višak migranata s Unsko-sanskog kantona smjesti upravo u te centre. Kada je u pitanju naš kanton, mi smo prepušteni sami sebi i mi se ovdje moramo baviti pitanjima koja nisu u njihovoj nadležnosti, a naš cilj je da zaštitimo građane i na temelju toga mi ćemo učiniti sve da očuvamo sigurnost na Unsko-sanskom kantonu. Nećemo ćutati na nerad državne vlasti i pronaći ćemo rješenje kako da ih natjeramo da rade svoj posao“, istakao je ministar Kljajić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.