Pet godina nakon protesta u Tuzli, građani tvrde stanje je još gore

Vijesti 05. feb 201915:49 > 19:45
N1

Danas je peta godišnjica od februarskih protesta koji su počeli u Tuzli, a na kraju se proširili i na ostale gradove u BiH. Tada su građani tražili smjene vlada, nove ljude, promjene. Danas kažu da su dobili samo još gore stanje. A da to ne pokušavaju promijeniti govori činjenica da je vrlo mali broj građana došao danas pred zgradu Soda so u Tuzli gdje je sve počelo 2014. godine.

Prije pet godina, hiljade građana i obespravljenih radnika tražile su i dobile smjenu vlade mandatara Seada Čauševića. Uslijedila su zasjedanja plenuma, ekspertna vlada. Sve uzalud, tvrde danas učesnici protesta.

“Najveće mi je razočarenje akademska zajednica. Oni ćute. Osim časnih izuzetaka. Plenumi tada, koji su se pojavljivale kao gljive poslije kiše, bili su politički proizvod. Znamo ko je stajao iza tih plenuma. Danas tih profesora nema ovdje”, kazao je Sakib Kopić, Sindikat solidarnosti Tuzla.

A nema ni građana. Ni 100 osoba danas se nije skupilo na mjestu gdje je sve počelo. Uglavnom su došli bivši radnici brojnih uništenih firmi u ovom kantonu. Kažu da sve više egzistencijalno tonu.

“Nemaju ni odakle ni dinara. Ono što im ko pokloni od rodbine što žive na strani, od toga žive. Da imaju šta, nemaju ništa”, kazala je Rabija Hodžić, radnica Fortune u stečaju, Gračanica.

“Radio sam 35 godina u TTU, sada sam na ulici. Premijer je obećao da će nas riješiti, stečajna, bivši premijer kantona Gutić. Dali su nas na ulicu. Mi sada hodamo kao psetinjad. I oni su bolje zaštićeni nego mi”, istakao je Milenko Đurić, bivši radnik TTU.

“Obespravljena sam radnica koja sedam godina čeka penziju. Evo sad problem, kod privatnika radila mjesec i ne mogu dobiti obrazac M4. Znači, ništa. Ne znam kome, gdje da se obratim. U ovakvoj državi, gdje da tražim svoja prava”, kategorična je Ulfeta Bulić, bivša radnica fabrike obuće Aida.

Pitali smo prisutne zašto danas nema mladih, studenata, penzionera, drugih građana koji žive u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji.

“Vjerovatno im je dobro. Narod je u kućama. Revolucije prave preko Facebooka. Ratuju iz tople sobe. Nezadovoljni su oni, svaki dan mi pričaju. Ali, evo, tih ljudi danas nema ovdje”, odgovorio je Fadil Duranović, Neformalna grupa „Srebrenik je naš“.

N1: A je li se išta promjenilo od 2014. godine do danas?

“Puno, puno gora nego prije pet godina. Dakle, vrijeme da se desi ono drugo poluvrijeme što ja stalno govorim. Nažalost naš narod je inertan, naš narod trpi, naš narod šuti, poginje glavu i samo misli kako će pobjeći iz ovog apsurdistana”, kazao je Duranović.

Ova devastirana zgrada je dokaz da je ovdje postojao nekad pokušaj građanskog bunta. A dokaz da ništa nije bolje, između ostalog, je i činjenica da Tuzlanski kanton, ni nakon nekoliko mjeseci od opštih izbora, nema formiranu vladu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.