Gripa odnijela više od 30 života, građani ogorčeni zbog nestašice lijeka

Vijesti 05. feb 201917:01 > 19:07
N1

Konstantno se povećava broj umrlih od posljedice gripa. Prema posljednjim podacima u bh. entitetu Republika Srpska ovaj broj je dostigao 30. To su uglavnom ljudi starije životne dobi sa hroničnim oboljenjima. Međutim, problem je i nedostatak odgovarajućih lijekova.

Virus gripa A(H1) ili akutna repsiratorna infekcija može imati teške posljedice posebno kod pacijenata koji imaju druga oboljenja.

“Komplikuje se u kardiovaskularnom pravcu, u pravcu centralnog nervnog sistema, zatim u pravcu pneumonija. Znači, upala pluća tako da se osobe sa ovim težim oblicima hospitalizuju i liječe prema simptomima koje imaju”, kaže Nina Rodić Vukmir, epidemiolog.

Za prevenciju i liječenje gripa tipa A i B, uključujući i H1 N1 koristi se Tamiflu. Da je u Bosni i Hercegovini posljednjih dana došlo do nestašice ovog lijeka žalili su se građani na društvenim mrežama.

Za Tamiflu ne postoji zamjenski lijek i trenutno se samo u pojedinim apotekama mogu pronaći pedijatrijske doze. Međutim, uvoznici kažu da je u pitanju privremena nestašica i da bi novi kontigent ovog lijeka u Bosni i Hercegovini trebao stići za nekoliko dana.

Tamiflu se u BiH uvozi interventno i na zahtjev zdravstvenih institucija, a po odobrenju nadležnih entitetskih ministarstava zdravstva.

Ljekari apeluju na građane da po ličnom nahođenju ne koriste antibiotike jer su ti lijekovi protiv bakterijskih infekcija, a gripa je virusna. Za ljude bez hroničnih oboljenja preventivno se preporučuje unošenje vitamin C i pojačane higijenske mjere.

Anketa:

 – (Kako se borite protiv gripe?) Limun, ništa posebno. Čajevi, a valjda imam i neki prirodni imunitet.

 – Andol, kafetin, čajevi, vitamin C.

 – Vitamin C i multivitamini i dobro sam za sada.

Za osobe koje boluju od hroničnih oboljenja, prije sezone preporučivala se vakcina protiv gripe. Pacijenti kod kojih je gripa izazvala kobne posljedice nisu vakcinisani.

“Javnost je upoznata da je u proteklom periodu, evo za vikend konkretno, bilo je deset smrtnih slučajeva. Nažalost radi se o osobama koje imaju 2-3 hronična oboljenja i virus H1N1 sa sobom nosi teže komplikacije”, pojašnjava Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Prvi simptomi gripe su bolovi u mišićima, temperatura, kašalj i izrazita slaboost. U svijetu godišnje od gripe oboli blizu pet miliona ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.