Vlasnik kuće u kojoj je nastradao migrant: Upozoravao sam nadležne!

N1

Jedan migrant je stradao, a drugi zadobio lakše tjelesne povrede u požaru koji je rano jutros zahvatio kuću u sarajevskom naselju Aneks. Lakše ozljede zadobili su i policajci, koji su prvi stigli na mjesto događaja. Naložena je obdukcija tijela nastradalog, a uzroci nesreće još nisu poznati. Vlasnik kuće koja je već decenijama napuštena, kaže upozoravao je na česte provale migranata, no nije mogao zamisliti ovakav epilog.

Redovna policijska patrola primjetila je da gori kuća u Prijedorskoj ulici. Provalili su u kuću, no bilo je prekasno. Jedan od dvojice nepoznatih muškaraca stradao je. Drugi je prošao sa lakšim tjelesnim povredama.

“Nakon ukazane pomoći na KUM-u, povrijeđeni je hospitaliziran na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Pacijent je trenutno stabilan i zbrinut je adekvatnom terapijom”, saopštavaju iz KCUS-a.

Gust dim izazvao je lakše povrede i policajcima koji su spasavali unesrećene muškarce.

“Da, prilikom intervencije naših policijskih službenika, koji su primjetili da je došlo do požara u toj kući, naša dva policijska službenika su povrijeđena, zadoboli su lakše tjelesne povrede. Pušteni su na kućno liječenje”, kaže Suvada Kuldija, portparol MUP-a KS.

Nastradali muškarci koji su se nalazili u kući su migranti. U toku su radnje na tačnom utvrđivanju uzroka požara, ali i smrti migranta, zbog čega je naložena obdukcija tijela nastradalog.

Nakon što je požar registrovan na lice mjesta izašao je dežurni tužilac Tužilaštva KS koji je i vodio uviđaj. Na teren su izašli i vještaci medicinske, te protivpožarne struke.

Ispred kuće u Prijedorskoj 2 zatičemo Branimira Jelušića, kuća je u vlasništvu njegove punice Dobrile Savinović. Kaže u kući niko ne živi već decenijama, a više puta je prijavljivao provale migranata.

“(Kažete da nikada nisu provaljivali kroz vrata. Kako su ulazili u kuću?) Kroz prozore. Kada dođe policija istjera ih, po 15 ih bude u ovoj kući. Spavaju, bez struje, bez ičega, eto dok se nije desio požar. Nije ugodno kad čujete? Znate šta znači to da iznose ljude koji su stradali, a šta da čovjek kaže u ovoj situaciji, niko od sreće nije to radio ni provaljivao”, priča Jelušić.

U samoj kući Jelušić kaže nije bilo stvari njegove porodice. Kada bi dolazio poslednjih mjeseci, zaticao bi ćebad, odjeću i druge lične stvari migranata koji su zimu provodili na ovoj adresi.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.