Godišnjica zločina na Markalama: Sjećanje i bol ostaju jednako snažni

Vijesti 05. feb 201917:33 > 19:41
N1

Danas se obilježava tužna i bolna godišnjica. Godišnjica jednog od najstrašnijih događaja u povijesti glavnog grada Bosne i Hercegovine. Prošlo je 25 godina od stravičnog zločina na sarajevskoj pijaci Markale. Tog kobnog dana, od minobacačke granate kalibra 120 milimetara ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske, ubijeno je 68 nevinih osoba, a ranjeno više od 140 građana Sarajeva. Tim povodom, 5. februar obilježava se kao dan sjećanja na sve stradale građanke i građane Sarajeva u periodu opsade od 1992. do 1995. godine.

Petog februara, prije 25 godina, malo iza 12 sati na sarajevsku pijacu Markale sa položaja Vojske Republike Srpske ispaljena je granata koja je ubila 68 ljudi.

“Bila sam kod kuće taj dan. Inače radila sam čitav rat, u radnoj obavezi bila. Da sam bila, možda bih se i ja trefila sa njim. U 12 i 20 je ta granata. Ja inače gore živim, na malom Sedreniku. Prve su linije bile između kuća. Kućice, nije naselje. Tupo, udarila, pala, nije se više ništa taj dan čulo, sunce je grijalo”, kazala je Munevera Dragovac, supruga nastaradolog na Markalama, te dodala:

“Svake godine me ovako potrese. Došla u bolnici sam ga našla mrtvog. Ne mogu više pričati. Hvala vam.”

Peti februar obilježava se kao dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992.-1995. U prvom planu, delegacije i polaganje cvijeća na spomen obilježje. U pozadini – na istim mjestima gdje su stajali, živjeli, prkosili, kupovali i prodavali oni čija su imena ispisana na spomen obilježju – danas stoje članovi njihovih porodica, svjedoci.

Svake godine dođem, svake godine je teže. Oprostite, ali ja ne mogu više”, kroz suze nam je kazao Ćazim Andelija, svjedok masakra na Markalama

“Ja svoju bol nosim do kraja života, ja je nosim, ne moraju drugi, ali zar je puno samo 10 minuta da ljudi odaju počast svim tim žrtvama? Milion i nešto raseljenih, preko 300 hiljada ubijenih. Kafane pune – na čast svima nama”, kazala je Lejla Tihić-Brkić, kćerka poginulog Pašage Brkića.

Važnost očuvanja sjećanja na žrtve upravo je jedna od najčešće ponavljanih poruka u okviru zajedničke komemorativne sjednice upravnih tijela Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

“Najmanje što možemo učiniti jeste da se njih prisjetimo na jednom ovakvom komemorativnom danu. Nažalost, ja svake godine konstatujem da mi nismo učinili dovoljno za porodice onih koji su svoje živote utkali u temelje države BiH i cijenim da bismo kao društvo to trebali imati kao jedan od prioritetnih zadataka”, kazao je Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštije Kantona Sarajevo.

“Ovo sjećanje nije samo zbog sjećanja. Žrtve Sarajeva, Srebrenice u kojoj je počinjen genocid, žrtve čitave BiH bez obzira na vjeru i naciju obavezuju da se ovo ne ponovi – da vrijeme i energiju više koristimo za stvaranje uslova za bolji život”, poručio je Bogić Bogićević, bivši član Predsjedništva SFRJ.

A bolji život ćemo imati, kada budemo bolji ljudi, kaže Bogićević. Delegacije se mijenjaju, novi vijenci se postavljaju, a već 25 godina sjećanje i bol ostaju jednako snažni.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.