Slavo Kukić za N1 o odluci Bh. bloka da ne idu u koaliciju sa SDA

Vijesti 06. feb 201908:24 > 08:57
N1

Akademik Slavo Kukić bio je gost Novog dana koji je između ostalog komentarisao i odluku Bh. bloka o nekoaliranju s SDA.

“Ta koalicija je po sebi neprirodan savez i sigurno ne bi donijela ništa dobro strankama Bh. bloka. Dapače, ja osobno mislim da je koalicija od strane SDA ponuđena kako bi se pratili procesi koji su evidentni na prostoru RS gdje je Dodik postao apsolunti gospodar i uglavnom je oporbu tamo uništio. Na svu sreću Bh. blok nije odgovorio na tu, da tako kažem igru SDA, iako ja mislim da je tim diskusijama u javnosti i nespremnošću da se od starta bude eksplicitan, nanešena šteta Bh. bloku i SDP-u i DF-u jer je ta neodlučnost izazvala razočarenje jednog dijela biračkog tijela koje je na njihovoj strani, ali vidjećemo da li će se šteta moći nulirati”, komentarisao je Kukić za N1.

SDP je građanima davao dvije vrste obećanja – da će osigurati bolji život i da neće ići u koaliciju sa nacionalnim partijama. Na pitanje koliko će se situacija odraziti na stanje unutar SDP-a je odgovorio: “Očito da unutar SDP-a nemamo stanje homogenosti partijsko političke, očito da postoje dvije političke grupacije, možda i više, i evidentno je da te dvije grupacije vrlo često ne respektiraju niti odluke najviših organa SDP-a. Prisjetimo se da je jedan od zaključaka bio da nema koaliranja s nacionalistima, prisjetimo se predizborne kampanje u kojoj je SDP bio eksplicitan da može sa svakim ali sa tri etnonacionalističke grupacije ne, i onda nakon izbora u zadnjih dva mjeseca zapravo imamo jedan nastup u kojem se nije govorilo da je SDP spreman za takvu koaliciju, ali ipak je to ostvarilo dojam među biračima SDP-a da se taj tvrdi stav o nespremnosti koaliranja iz predizborne kampanje promijenio i mislim da je to dio SDP-ove stvarnosti o kojoj će morati razmisliti jer je to dovelo do okretanje jednog dijela biračkog dijela od SDP-a”.

Slavo Kukić jedan je od potpisnika pisma u kojem se oštro osuđuje mogućnost koaliranja sa SDA.

“Ovaj jučerašnji zaključak trojice lidera je po sebi ohrabrujući, međutim nisam siguran da je taj zaključak previše iskren i da on podrazumijeva zajedničko djelovanje. Hoću reći, bio je eksplicitan prvi čovjek Naše stranke i sve upućuje na to da je on spasio obraz Bh. bloka. Što se drugih stranaka tiče, priča s terena ne upućuje na veliki optimizam. Ovih dana imamo izbore delegata u kantonalnim skupštinama i zastupnici jedne stranke nisu podržali kandidate druge stranke i tako su omogućili SDA-u da dobije delagata u Domu naroda koji je objektivno pripadao Bh. bloku”, komentarisao je Kukić.

Više od 158 hiljada osoba direktno je ugroženo blokadom budžeta u entitetu Federacija, a Kukić je o tome kazao: “Oni koji su dobili glasove birača pa i onih koji koriste sredstva poreznih obveznika u državnim i drugim institucijama su glasovali za te političke opcije, oni im se sada zahvaljuju na vrlo čudan način. Mislim da HDZ preko usvajanja preračuna Federacije pokušava izvršiti ucjene kako bi se usvojila rješenja u izbornom zakonodavstvu koja osiguravaju vijek trajanja HDZ-u koji je neograničen. Sve su prilike da se tim ucjenama neće podleći i HDZ će prije ili kasnije morati popustiti kako bi se federalni proročun usvojio i kako bi se odkočila isplata plaća i penzija velikom broju građana. Kad će to biti, drugo je pitanje, i to je pitanje političkog natezanja ko će više izdržati”.

Na pitanje treba li Ustavni sud biti nadležan za sva pitanja je odgovorio: “Štošta bi trebalo biti drugačije nego što jeste. To su posljedice neadekvatnog rješenja iz Dejtonskog ustava i svi stubovi vlasti su pod kontrolom političkih moćnika i oni kontroliraju sve stubove u vlasti. Ništa logičnije da Ustavni sud bude nadležan za Ustav koji je na razini države”.

Komentarisao je i naslovnicu Nezavisnih na kojoj je pisalo da SDS i PDP ulaze u vlast sa SNSD-om.

“Dogodili se to, onda je defintiivno ozdvonilo i SDS-u i PDP-u kao što je u Federaciji odzvonilo HDZ-u 1990. SDS i PDP su jedini dio opozicijske scene u RS-u. Očekivao sam da će PDP ostati dosljedna svojoj političkoj filozofiji. Dogodili se to, onda će biti stvarnost drugačija od mojih očekivanja i to će pokazati da je Dodik glavni baja, kako se često predstavlja”, naglasio je Kukić za N1.

Istakao je i kako lično misli da će sljedeće četiri godine “pojesti skakavci”, te da ni prethodne četiri godine nismo imali vlast u pravom smislu te riječi.

“Bit će raspodijeljene fotelje pri čemu ta raspodjela neće podrazumijevati dogovore o zajedničkom dogovoru, nego ko je šta osvojio – tamo će biti apsolutni gospodar”, naveo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.