Treći dan potrage za Edinom Gačićem, policija sumnja da je na području Konjica

Vijesti 06. feb 201917:23 > 17:23
N1

Policija treći dan traga za Edinom Gačićem, koji je u ponedjeljak usmrtio Sauda Sultanića u mjesti Podorašac u blizini Konjica. U potragu su uključene sve policijske agencije, a policija sumnja da se Gačić i dalje nalazi na području Konjica. Edin Gačić je nedavno pušten na slobodu nakon odslužene zatvorske kazne zbog dvostrukog ubistva.

Podorašac, dva dana nakon tragičnog događaja. Kuća i prodavnica u kojoj je ubijen Saud Sultanić zatvorena. U blizini policijska patrola.

Prema navodima svjedoka i policijskih izvještaja, Edin Gačić je došao ispred ove prodavnice u ponedjeljak, u 7.30 sati, s puškom, i na vratima pucao u Sultanića. Nakon toga mu je zadao udarac nožem u predjelu vrata.

Mještani pod dojmom nemilog događaja, rijetko izlaze iz svojih domova. Nerado govore pred kamerama, ali oni koji su, ipak, pristali, o ubijenom Sultaniću imaju samo riječi hvale. Gačića, kažu, su viđali u mjestu.

“Pa par puta ga iz viđenja, ovako u putu sreo. Gore jedno selo, tri kilometra odavde, selo Brđani”, kazao je jedan mještanin Podorašca.

U Brđanima je Edin Gačić živio sam. Na kući, koju je koristio, polupani prozori i vrata.

Kako su nam rekli mještani, Edin Gačić od maja prošle godine živio je u selu Brđani, koje se nalazi nekoliko kilometara od mjesta Podorašac. Kažu da im nije bilo svejedno što je u njihovom mjestu živio kažnjavani ubica.

Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona u opsežnoj su akciji potrage i lociranja Gačića. Mnogo je, kažu, informacija sa terena koje pomno provjeravaju. Pretpostavlja se da je osumnjičeni i dalje na području Konjica.

“Potraga se vrši i u drugim kantonima i druge policijske agencije, ali mi mislimo da je on i dalje u Konjicu. To su naša operativna saznanja”, kazao je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK

Pomoć u traganju za Gačićem dao je i MUP Republike Srpske.

“Mislim da se radi o licu koje mora biti pod stalnim nadzorom i kontrolom policije, jer takvi se uvijek vraćaju svojim krivičnim djelima”, izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Edin Gačić je porijeklom iz Banjaluke. U Kantonalnom sudu u Zenici nam je potvrđeno da je 1999. godine osuđen na 14 godina zatvora zbog počinjenog ubistva. Tokom dopusta iz zeničkog zatvora 2002. godine ubio je svoju majku, nakon čega je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 20 godina.

Nekoliko mjeseci pred istek kazne, iz Zenice je premješten u bihaćki zatvor. Po puštanju na slobodu Gačića, iz ove kaznezno-popravne ustanive su pisali nadležnim institucijama, uz upozorenje da bi Edin Gačić mogao ponoviti krivično djelo. 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.