Budućnost ''Bh. bloka'': Šta slijedi u pregovorima za formiranje vlasti

Vijesti 06. feb 201917:38 > 21:22
N1

Nakon najave Bh. bloka da neće s nacionalnim strankama u koaliciju na državnom i federalnom nivou - i dalje nejasna buduća pozicija ovog političkog saveza. Različiti tonovi o tome treba li ostati generalna opozicija, ili pak zadržati pozicija u kantonima. U SDA ih optužili da su kukavice koje ne smiju da preuzmu odgovornost. Dok su potencijalni pregovarači za savez na državnom i federalnom nivou, poput SBB-a, danas bez komentara.

Tri predsjednika, nakon više od tri sata sastanka, jučer odlučno, rame uz rame – rekli “ne” koaliciji s nacionalnim strankama. Danas taj dogovor djeluje ne baš tako odlučno. Iz DF-a stavovi – treba se povući iz pozicija i u kantonima. Tuzlanski SDP i dalje se nada da to neće biti konačna odluka. Opet u Našoj stranci, čvrstog stava – neće u državne i federalne većine. Svi koji odluče drugačije, za njih više nisu dio BH bloka. Šta je s kantonima?

“Jedini stav koji u ovom trenutku Naša stranka ima je da se vraćam na potpisani sporazum šestorke u Kantonu Sarajevo u kojem su sve stranke saglasne da održe Kanton Sarajevo na ovaj način neuslovljavajući druge stranke šta rade na drugim kantonima i drugim nivoima vlasti. Podsjećam vas da smo mi u Kantonu Tuzla skoro do finaliziranja doveli jedan dogovor koji je generacijska šansa tzv. 19-ka u kojoj su zajednički jezik našli Bh. blok, SBiH i SBB”, ističe Mirsad Čamdžić, Naša stranka.

No u završnici pregovora, SBB i SBiH se, navodi Čamdžić, povlače. To je otvorilo prostor SDP-u da počne pregovore s SDA i PDA. No i ta priča sada je na čekanju. U međuvremenu, Stranka demokratske akcije također u ozbiljnom problemu. Nakon što su isprozivali Bh. blok kao neodgovoran spram države i birača, s kim dalje pregovarati. Nedavno je lider SDA, Bakir Izetbegović kazao – sa svima sam razgovarao osim s Radončićem. Slične poruke dolazile su i s druge strane? Da li će ipak doći do ponovnog razgovora delegacija SDA i SBB?

“Nakon onoga što smo jučer vidjeli ne smatram da je ovo završen proces i da će SDP na kraju ostati s ovakvom odlukom kakva je jučer objavljena. Ukoliko ostane naravno onda ne postoji neki preveliki izbor, postoje neke manje stranke koje su dovoljne za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou i postoji naravno SBB kao malo veća, jača stranka”, ističe Safet Softić, SDA.

Iako upitan, lider SBB, Fahrudin Radončić, danas, ne odgovara na ovu temu. Bez Bh. bloka – SDA, HDZ i SNSD, samo na državnom nivou gube – deset ruku. Njihov koalicioni partner iz Kantona Sarajevo, lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković, iznenađen je odlukom Bloka. Poručuje kako je smatrao da će s kapacitetom s kojim raspolažu ipak pokušati utjecati na neke procese.

“Ono što mene zabrinjava, ako je njihov dugoročni stav da se ne ide s nacionalnim strankama kako kažu, onda bi to značilo da nikada ne žele biti vjerovatno u budućnosti neka pozicija”, zaključuje Konaković.

Stav HDZ-a je da Bh. blok svakako nije nudio ništa konstruktivno. Opet stav akademika Slave Kukića potpuno drugačiji. Bh. blok i nacionalne stranke – neprirodan savez.

“I sigurno ne bi ništa dobro donijela strankama Bh. bloka ili eventualno onima koji bi se na takvu koaliciju iz sastava Bloka opredijelili. Dapače, ja osobno mislim da koalicija ponuđena od strane SDA kako bi se pratili procesi koji su evidenti na prostoru RS gdje je Dodik postao apsolutni gospodar i uglavnom je oporbu uništio”, ocjenjuje Slavo Kukić, akademik .

Evidentno da u redovima Bh. bloka još nije sve razjašnjeno. Najavljuju se nove konačne odluke – DF nakon sjednice organa, na kojoj će razmotriti pozicije u kantonima. SDP već sutra ima sjednicu Predsjedništva, a u subotu Glavnog odbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.