Valentin Inzko: Smanjio sam sebi platu

Vijesti 06. feb 201917:55 > 19:15
N1

Tema razgovora u Danu uživo N1 televizije sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, Valentinom Inzkom je bila njegova plata - koliko iznosi i da li je opravdao. Ova tema je ponukana tvrdnjom Njegoša Tomića, predsjednika banjalučkog udruženja građana 'Pokret treći blok' da je Inzko u deset godina zaradio pet miliona maraka.

“Nisam izračunao koliko sam zaradio platu. Imam manju platu od Carla Bildta koji je bio visoki predstavnik prije 20 godina. Plata je standardna i ja sam je sebi smanjio. Ali, recimo, evo i da je ne dobijem – šta bi se promijenilo? Ljubi bi isto živjeli. I ja sam se iznenadio platom i rekli su mi da ju je Brisel odredio. Prvih deset ili 11 godina je visoki predstavnik uradio čudo”.

Na pitanje koje je on čudo uradio, odgovorio je:

“Koristio sam bonske ovlast 40 puta. Zadaća PIC-a je bila odvikavanje od prakse da visoki predstavnik uradi sve. On je djelovao onda kada nije bilo rješenja. Sami prosudite da li postoji moja odgovornost i do koje mjere”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.