Softić: Od jučer je započeo kraj projekta okupljanja ljevice

Vijesti 06. feb 201918:19 > 18:20
N1

Iznenadila me je odluka Bh. bloka da ne ide u koaliciju sa SDA. Mogli smo čuti od predstavnika iz RS-a i Krišto da su oni najzadovoljniji ovom odlukom, kazao je za N1 potpredsjednik SDA Safet Softić.

Softić je priznao da ga je iznenadila odluka Bh. bloka jer je, kako je otkrio, bio jedan od zagovornika unutar SDA da se ide u koaliciju sa ovim Blokom.

“Zastupao sam stajalište da je najbolje praviti koaliciju sa Bh. blokom. Međutim, poprilično je bila neočekivana odluka Bh. bloka i ukazuje da postoje ozbiljni problemi unutar Bloka. Od jučer je projekat okupljanja ljevice počeo da klizi ka kraju”, zaključio je potpredsjednik SDA.

Ocijenio je kako su odlukom Bh. bloka najzadovoljniji predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska i HDZ-a BiH.

“Mogli smo čuti od predstavnika iz RS-a i Krišto (HDZ) da su zadovoljni zbog odluke Bh. bloka. SDA će zbog te odluke biti slabiji partner za koaliciju na državnom i federalnom nivou”, istakao je Softić.

Otkrio je kako očekuje da SDP promjeni svoj stav prema SDA.

“Mislim da ovo nije konačno što se tiče SDP-a i da će prevladati mišljenje unutar te stranke da se ide u koaliciju sa SDA. Od jučer ne postoji Bh. blok kao partner SDA, ali postoje stranke pojedinačno kao mogući partneri. Najbolja kombinacija vlasti po meni je SDA, SDP i DF – još vjerujem da je ta kombinacija moguća”, poručio je gost N1.

Na pitanje voditelja zašto je iz eventualne kombinacije izostavio Našu stranku, kao trećeg partnera u Bh. bloku, Softić je kazao kako ta stranka nije prihvatljiva za SDA jer…

“Naša stranka i njen lider kao glavnu svoju misiju imaju izbacivanje SDA, ova stranka ne pravi razliku između patriotskih stranaka i onih koje vode secesionističku politiku”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.