Bh. tim na EYOF ulazi spreman, ali sa realnim očekivanjima

N1

Predstavljen je tim koji će boje BiH braniti na omladinskoj olimpijadi EYOF-u. U takmičenje kažu ulaze spremni, ali i sa realnim očekivanjima. Zastavu BiH nosiće Esma Alić takmičarka u kategoriji alpskog skijanja, dok će olimpjski plamen upaliti najbolja bh. sportiskinja Larisa Cerić. EYOF će svečano 10. februara otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ukupno 31 član bh. tima, 21 takmičar i deset trenera. Takmičiće se u pet disciplina. Alpsko skijanje, ski trčanje, biatlon, snowbord, te brzo klizanje. Za takmičenje spremni, ali sa realnim očekivanjima.

“Led je tek počeo u januaru što znači da sam samo mjesec provela na ledu”, kazala je Sumeja Zaimović, brzo klizanje.

Trenažni proces za jedne ovakve igre kao što je EYOF traje minimum dvije godine. Konkurenti sa kojima će se Sumeja takmičiti imaju cijelu godinu led, imaju dva treninga dnevno na ledu.

Ipak svi su saglasni, daće sve od sebe da svoj tim i zemlju predstave u što boljem svjetlu.

“Odradio sam veliki broj treninga, očekujem što bolje rezultate”, kazao je Đorđe Santrać, skijaško trčanje. dodao:

“Treninzi su se održavali na Bjelašnici, u našem snow parku, ali to nije dovoljno, da bih očekivala neke velike rezultate obzirom da naše kolege imaju puno više vremena provedenog na snijegu”, kazala je Asja Klatrač, snowboard.

“Dolazi puno dobrih takmičara, konkurencija je jako teška”, kazao je Harun Kunovac, alpsko skijanje.

Tim biatlonaca broji šest takmičara i dva trenera. Za Biatlon je u BiH nemoguće kupiti opremu, a do sada nisu postojali ni certifikovani tereni.

“Naša fizička priprema nije dorasla pripremi drugih takmičara”, tvrdi Aleksa Vuković, biatlonac.

“Ako je bazični ljetni trening voženje rolki, i vozimo ih na magistralnom putu, ogroman teret ili rizik tog treninga preuzimaju sami treneri, znate kakvi su naši vozači na putu, i šta se sve može da dogodi”, kazao je Goran Mumović, trener ekipe biatlonaca.

Najveći projekat izgradnje infrastrukutre za EYOF je upravo gradnja borilišta za biatlon na Dvorištima. No za biatlonce je još potrebno izgraditi i roll-ban, ili put kojim se voze rolke.

“Mi smo ovdje Biatlon centar dvorišta uspjeli da napravimo po svim IBU pravilima, i EYOF što se tiče nas može da počne. Imamo još neke manje radove, za pripreme imamo četiri dana, što je sasvim dovoljno”, kazao je Tomislav Lopatić, bivši olimpijac i menadžer Biatlon centra Dvorišta.

Na terenima zatičemo grupu vojnika Oružanih snaga BiH koji su između ostalog uključeni u pripreme ovog takmičenja.

Biatlon je kombinovana vojna disciplina, između ostalog podrazumijeva trčanje i gađanje, a pobjeđuje onaj koji najbrže istrči, ali i napreciznije pogodi mete.

Poslednje pripreme su i na drugim terenima i stazama na Jahorini, Bjelašnici i Igmanu, ali i klizalištima u Skenderiji i na Palama.

“U alpskom skijanju, za razliku od svih ostalih uvijek postoji rizik, zato što se uvijek može desiti da puše jak vjetar ili da je novi snijeg pao po stazi koja je već pripremljena. Postoji rizik, ali nam prognoza ide u prilog”, naveo je Siniša Kovač, predstavnik Olimpijskog komiteta BiH.

EYOF će se održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara. Iz 46 zemalja, učestvovaće više od hiljadu takmičara.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.