Inzko o Dodiku: On je zaista bio velika nada Zapada

Vijesti 07. feb 201908:29 > 08:43
N1

Gostujući u Danu uživo na N1, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko govorio je o svom odnosu sa Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

“Mi smo bili na ti. Mi komuniciramo, vidjet ću ga na otvaranju olimpijade u Sarajevu. U augustu 2008. godine je rekao da je bio genocid u Srebrenici, on se izjasnio da treba hapsiti Karadžića i druge ratne zločine. On se promijenio, ja nisam, ja sam uvijek isti. Imam komunikaciju s njim, ona je stvarna”, rekao je i odgovorio na mišljenje Dodika da visoki predstavnik treba napustiti Bosnu i Hercegovinu.

“To kaže javno, kad se sretnemo u četiri oka, on to ne kaže. Međutim, ja znam šta on misli. Da odem, bilo bi drago mojoj ženi. Ako ukidaš Aneks 10, onda mijenjaš cijeli balans Dejtona. Onda bi se morao mijenjati Aneks četiri – Ustav. Jedino se može ukinuti Aneks 7 ako je proveden”, naglasio je Inzko za N1 dodavši:

“On je zaista bio velika nada Zapada, Amerikanci, svi su njega podržavali. Rekao je sve stvari koje treba da kaže o Karadžiću, genocidu… Lično sam mu rekao da bi mogao biti pozitivna lokomotiva na Balkanu i da bi mogao učinit mnogo toga. On je zaista veliki talenat, ali uvijek je tako kod velikih talenata možeš taj dar da upotrijebiš u ovom ili onom pravcu”, naveo je Inzko.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.